Baklažán je zdravý a chutný

Latinský názov: Solanum melongena

Použitie baklažánu v kuchyni
Baklažán

Baklažán sa pestuje ako zelenina, avšak z botanického hľadiska ide o ovocie, čo platí aj pre paradajky. Spotreba baklažánu môže byť velkým prínosom pre nás.

Výskyt: Východná India je pôvodným domovom, ale dnes sa pestuje v mnohých oblastiach sveta.

Opis a účinné látky: baklažán je jednoročná z rodiny baklažánov. Rastú až do výšky 80 cm, majúci priamy kmeň, z ktorého rastú krátke stopky listov. Kvety sú ružové, fialové alebo svetlo fialové a objavujú sa na začiatku leta. Plodom je pretiahnutá bobule tmavo fialovej farby s Bieložltá dužinou, ktorá obsahuje vlákninu, minerálne látky (napr. Fosfor, mangán, železo, horčík, draslík či vápnik), vitamíny, triesloviny, organické kyseliny atď.

Užitočné časti: používa sa plod.

Ako nám pomôže baklažán?

Hoci sa baklažán pestuje ako zelenina, je z botanického hľadiska ovocím, čo platí aj pre paradajky. Pomáha napríklad účinne znižovať hladinu LDL cholesterolu v krvi a tiež podporuje správnu funkciu pečene. Môžete ju tiež použiť na detoxikáciu tela úplne a nemôžete zakryť antioxidačné vlastnosti, ktoré spomaľujú proces starnutia.

Baklažán pôsobí kladne aj na tráviacu sústavu, pretože čistí črevá a zlepšuje ich peristaltiku a odporúčaný býva rovnako pri snahe zhodiť prebytočné kilogramy. Často sa spomínajú aj antibiotické účinky baklažánu a cukrovka sa tiež môže jesť hladinami cukru v krvi. Okrem toho môže byť táto rastlina použitá aj z vonkajšej strany, pretože má pozitívny účinok na reumatizmus, poranenie kože alebo ekzém. Buďte opatrní! Niektorí ľudia s reumatizmom alebo ekzémom nemusia dobre robiť a nemali by ich používať.

Použitie baklažánu v kuchyni

Baklažán má horkú chuť v surovom stave a obsahuje aj solanín, ktorý je jedovatou látkou. Pred spotrebou by mal byť aspoň krátko tepelne upravená. V kuchyniach sa zatiaľ používa menej ako ďalší zástupcovia čeľade ľuľkovitých (napr. zemiaky, paradajky či papriky), avšak jeho spotreba neustále vzrastá. Je ľahké odobrať a rezať a je vhodný na prípravu rôznych jedál. Môžete ju používať v kombinácii s inými rastlinami, ale aj s rybami a je tiež vhodný na grilovanie.

Recept na grilovaný baklažán: Rezané baklažány pozdĺžne na plátkoch s hrúbkou asi 5 mm. Následne ich vložíte do 1 dl olivového oleja zmiešaného s dvoma prelisovanými strúčiky cesnaku, jemne nasekanou petržlenovou vňaťou a bazalkou, 3 lyžicami citrónovej šťavy a mletým čiernym korením podľa chuti. Potom nechajte hodinu ležať, korenie, ugrilujete z oboch strán a soľ.

Pestovanie baklažánu

Môžete si samozrejme kúpiť si baklažán, ale niektorí ľudia radšej rastú, aby sa dostali čo najčerstvejšie. V ideálnom prípade ho umiestnite do konca zimy vo vlhkom podklade a hĺbke asi 1 cm. Nie vonku, ale stále vo vnútri alebo v skleníku. Ak sa vonku otepľuje na približne 20 ° C, môžete ho premiestniť do záhrady, ale môžete ho vždy pestovať vo vnútornom prostredí. Ak sa o to dobre postaráš, baklažánové ovocie bude zrelé v auguste.

Kontrola článku:
Dátum
Článok o
Baklažán
Hodnotenie autora
51star1star1star1star1star

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*