Baobab (i olej) vám pomôže s mnohými neduhmi

Baobab - Senegal
Baobab les

Vzhľadom k naozaj vysokému obsahu antioxidantov Baobab prispieva k efektívnemu boju proti voľným radikálom, čím pomáha spomaliť proces starnutia. Spomenúť potom musíme tiež jeho pozitívne pôsobenie na pokožku, všetko ale poporiadku …

Výskyt: Baobab je rod stromov, ktoré sa vyskytujú v pomerne vzdialených oblastiach. Rastú totiž v Afrike a na Madagaskare, ale aj v Austrálii.

Opis a účinné látky: jedná sa o opadavé stromy z čeľade slezovitých, ktoré môžu dorastať až do výšky 30 metrov. Zaujímavý je však predovšetkým ich vzhľad. Oproti korune totiž majú výrazne mohutný kmeň. Listy sú striedavé a dlaňovito zložené, kvety veľké, pričom sa otvárajú sa za súmraku. Plody majú vajcovitý až valcovitý tvar. Medzi najvýznamnejšími účinnými látkami musíme vymenovať vitamíny, a to predovšetkým vitamín C, ďalej vlákninu, aminokyseliny, pektín, prípadne minerálne látky ako draslík, vápnom, horkejšia a fosfor.

Užitočné časti: používaný je predovšetkým plod.

Baobab a jeho liečivé účinky

Zo všetkých druhov baobabov je z hľadiska liečivých účinkov využívaný najmä Baobab prstových (Adansonia digitata), ktorý rastie v tropických oblastiach Afriky. Jeho plody totiž majú pozitívny vplyv na tráviacu sústavu, takže sa významne podieľa na kvalitnom zažívanie. Ďalej pomáhajú udržať správnu hladinu cholesterolu, pôsobí teda preventívne aj proti kardiovaskulárnym chorobám. K tomu napokon prispievajú tiež ďalšími účinky – pomáhajú totiž udržiavať správny krvný tlak, rovnako ako hladinu cukru v krvi.

Vzhľadom k naozaj vysokému obsahu antioxidantov Baobab prispieva k efektívnemu boju proti voľným radikálom, čím pomáha spomaliť proces starnutia. Spomenúť potom musíme tiež jeho pozitívne pôsobenie na pokožku, keď je napr. výborný je proti vráskam, a obranyschopnosť organizmu. Navyše sa jedná o vynikajúci produkt pre športovcov, pretože telu dokáže dodať energiu a navyše sa podieľa na jeho regeneráciu. Vo svojej domovine býva Baobab prstových využívaný aj pri vysokých teplotách a výborne účinkuje aj v prípadoch úplavica.

V akej forme možno Baobab zakúpiť?

V SR zoženiete Baobab v prášku, ktorý by mal byť optimálne zo surového plodu, aby nestratil nič zo svojich výborných vlastností. Pokiaľ ho teda budete zháňať, zamerajte sa práve na túto okolnosť. Ako s týmto práškom následne naložiť? Možností máte celý rad. Môžete ho napríklad rozmiešať do niektorých nápojov, teda napr. Do džúsu či smoothie. Zároveň ho však možno primiešať do rôznych pokrmov, či už sa jedná o múčniky, marmelády alebo pudingy.

Baobab olej

V SR je pomerne žiadaný Baobab olej je vynikajúci hydratačný prípravok a je ideálny pre rad kozmetických aplikácií. Je to jeden z mála olejov, ktorý sa pridáva v surovom stave v kozmetických výrobkoch. Baobab olej je jedným z najvýznamnejších olejov importovaných z Afriky.

Chceli by ste Baobab pestovať? Žiadny problém!

Hoci sme písali, že Baobab môže dorastať do výšky 30 metrov a rastie v teplých oblastiach, jeho semená zoženiete bežne aj u nás. Z nich ho možno pomerne ľahko vypestovať ako izbovú rastlinu. Ideálne pred vysiatím narušte šupku semien (napr. Pilníkom) a potom umiestnite do substrátu, a to do hĺbky zhruba 1 cm. Teplota by pritom mala byť okolo 25 ° C. Doplňme, že klíčenie aj rast semenáčikov sú veľmi rýchle, čo by vás teda nemalo prekvapiť.

Zdieľanie príspevku cez sociálne siete:

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*