Bazalka pravá a jej využitie

Latinský názov: Ocimum basilicum

BBazalka (Ocimum) je bylinkou, ktorá je všeobecne známa. Napriek tomu neuškodí, zhrnieme ak si niektoré základné fakty. Začnime teda teórií. Bazalka je rastlinný rod z čeľade hluchavkovitých. Pochádza zrejme z Indie, hoci už od stredoveku je známa aj na „starom kontinente“, teda v Európe. Dnes sú pritom popísané desiatky jednotlivých druhov, z ktorých človek používa predovšetkým sedem, a to hlavne v oblasti gastronómie. Najskôr sa ale zameriame na to, ako vôbec bazalku pestovať.

Pestovanie bazalky – základné informácie

Túto obľúbenou bylinku si samozrejme môžete kúpiť jednoducho v obchode. Veľmi ľahko si ju však môžete vypestovať, pretože ide o pomerne nenáročnú rastlinu. Možno si ju kúpiť v kvetináči, alebo vypestovať zo semien na záhrade. V každom prípade si treba uvedomiť tri základné kritériá – bazalka potrebuje dostatok vody, tepla a svetla (vyžaduje cca 5 hodín slnečného svitu denne a teploty nad 10 ° C). Najaromatickejšie je pritom krátko pred kvitnutím (tzn. V júni). Po zbere ju pochopiteľne môžete používať čerstvú, prípadne jednoducho usušiť.

Využitie bazalky v kuchyni + liečivé účinky

Bazalka je známa predovšetkým ako korenie, pričom sa používa v čerstvom i sušenom stave. Hodí sa k celej rade pokrmov (pozri nižšie), z ktorých môžeme menovať cestoviny či pizzu, ale aj rôzne druhy mäsa, šalátov, polievok alebo omáčok. Používa sa však tiež na výrobu nápojov – čajov, octov či olejov. Doplňme, že bazalku nie je vhodné variť, ale pridáva sa až k hotovým jedlám. Táto bylinka je síce používaná predovšetkým pre svoju výraznú chuť, na druhú stranu nemožno opomenúť ani jej liečivé účinky …

Pozitívnych vplyvov na ľudské zdravie má bazalka celý rad. Z toho dôvodu je vhodné ju používať ako čerstvú, lebo v tomto stave má viac aromatických aj užitočných látok. Potom totiž účinne pôsobí na činnosť žalúdka a na chuť jedla, ale aj na črevné ťažkosti a problémy s močovými cestami. Ďalej má protizápalové účinky, podieľa sa na liečenie rozličných rán, zápalov, nádchy či astmy. Navyše funguje ako antidepresívum aj mierne antibiotikum, pričom u žien dokáže zvyšovať tvorbu materského mlieka.

Recepty – šalát, maslo, omáčka a čaj z bazalky

Na záver ešte uveďme niekoľko receptov, ktoré si môžete bez problémov vyskúšať sami doma.

  • Ovocný šalát. Svieža pokrm na leto. Stačí zmiešať niekoľko druhov ovocia podľa chuti, následne pridať citrónovú šťavu a nasekanú hrsť listov bazalky.
  • Bazalkové maslo. Opäť jednoduchý recept na chutný a zdravý pokrm. Maslo necháte zmäknúť a potom už len utrite s bazalkou, soľou a korením.
  • Omáčka na cestoviny. Cesnak, bazalku a píniové jadrá rozmixujete, pridáte 60 g parmezánu a za stáleho miešania budete prilievať olej. Omáčku následne použijete na uvarené cestoviny. Samozrejme ešte môžete dochutiť ďalšie bazalkou či čerstvými paradajkami.
  • Bazalkový čaj. Jednoducho zalejte horúcou vodou cca dve lyžice čerstvej alebo sušenej bazalky a päť minút nechajte vylúhovať. Odmenou vám bude zdravý čaj.
Kontrola článku:
Dátum
Článok o
Bazalka pravá a jej využitie
Hodnotenie autora
51star1star1star1star1star

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*