Bazový sirup z kvetov – slasť pre vaše zmysly

Chutný a zdravý nápoj

BBazový sirup je chutným a zdravým nápojom, ktorého základnou súčasťou sú aromatické biele kvety bazy čiernej (Sambucus nigra L.). Tento listnatý ker má svoju pôvodnú domovinu v Európe, ale vyskytuje sa aj v západnej Ázii. Bazový sirup má každopádne široké uplatnenie, pretože okrem rôznych nápojov ho možno používať aj pri dochutenie pokrmov (pozri nižšie). Okrem chuti a vône sú naviac jednotlivé súčasti bez čierneho vyhľadávané aj vďaka ich pozitívnym zdravotným účinkom.

Recept na bazový sirup

Čerstvé kvety bazy čiernej je vhodné trhať skoro po rozkvete, ktorý začína zhruba v máji či júni. Pri výrobe bazového sirupu si najprv dáte uvariť 2 litre vody. Do pripravenej fľaše následne nasypete 1,5 až 2 kg cukru kryštálu. Ten zalejete vodou a vyčkáte až bude nálev studený. Potom pridáte 80 g kyseliny citrónovej (môžete použiť aj čerstvé citróny) a 20 až 30 kvetov bazy, ktoré musia byť ponorené. Vzniknutý nápoj necháte 2 až 4 dni lúhovať, potom zalejete do pohárov, ktoré je vhodné skladovať na chladnejších miestach.

Bazový sirup v kuchyni

Bazový sirup je možné v kuchyni používať na mnohé účely. Predovšetkým si z neho môžete jednoducho vyrobiť chutnú a zdravú limonádu, ktorá je v letných mesiacoch veľmi osviežujúci, najmä v kombinácii s ľadom. Naporúdzi sú však i ďalšie nápoje. Sirup z bazových kvetov možno totiž používať v kombinácii s „nealkom“, teda napr. S tonikom, ale tiež sa sektom či bielym vínom. Možností máte skrátka a dobre celú radu.

Bezinkovým sirupom je navyše možné dochutiť aj rad pokrmov. Konkrétne sa jedná o múčniky alebo čerstvé ovocie, sami ale iste vymyslíte veľa ďalších zaujímavých kombinácií. Kvety bazy čiernej môžete navyše jednoducho osmažiť a konzumovať. Tomuto pokrmu sa hovorí kosmatice. Pri príprave ich stačí len obaliť v cestíčku z vajec a múky a opiecť v horúcom oleji alebo na masle. Na chrumkavom výsledku si nepochybne pochutí celá rodina.

Náš tip: v kuchyni nájdu uplatnenie aj ďalšie časti bazy čiernej. Určite využijete jeho plody, ktorým sa ľudovo hovorí baza, prípadne sušené listy, ktoré sú vhodné na prípravu zdravého čaju.

Zdravotné účinky bazy čiernej

Kvety bazy čiernej obsahujú veľa účinných látok (silice, triesloviny, glykosiny, vitamín C, organické kyseliny a pod.), čo platí aj pre plody a listy. Všetky súčasti tohto kry sú prospešné pri celej rade neduhov, počínajúc nachladnutím a zápchou, cez žalúdočné a menštruačné problémy až po preventívne pôsobenie proti rôznym typov rakoviny. Nutné je však dodať, že by ste mali jednotlivé časti najprv tepelne upraviť či usušiť, a to predovšetkým plody, pretože v opačnom prípade hrozí nežiaduce účinky.

Kontrola článku:
Dátum
Článok o
Bazový sirup
Hodnotenie autora
51star1star1star1star1star

1 Trackback / Pingback

  1. Bez čierny a jeho účinky → Bylinkovo.sk

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*