Bez čierny a jeho účinky

Latinský názov: Sambucus nigra, L.

BBez čierny je ker či strom vysoký až 7 m v niektorých prípadoch a má pomernej rozsiahle využitie v lekárstve i potravinárstve, poďme však postupne.

Výskyt: Bez čierny je veľmi rozšírený v Európe a aj v juhozápadnej Ázii, na Slovensku ho môžeme hľadať v lesoch, hájoch, krovinách, u plotov či ako ozdobný ker.

Opis a účinné látky: Jedná sa o ker či strom vysoký až 7 m v niektorých prípadoch až 10 m, bez čierny má pomernej rozsiahle využitie v lekárstve i potravinárstve. Plody bazy čiernej sú zhruba 6 mm veľké. Bez čierny kvitne od mája do júna. Neodporúča sa vnútorné použitie listov a kôry. Jeho ľudové názvy sú baza, kozičky a ďalšie označenia. Kvet obsahuje silicu, samburigrin, glykozid rutín, trieslovinu, v zrelom plodu sú potom organické kyseliny, vitamín A aj C, silice, cukor.

Užitočné časti: Z bazy čiernej môžeme využiť plod (bobule) a kvet, v krajných prípadoch potom aj sušený list, nepoužívajte však listov a kôry!

Účinky bez čierny

Bez čierny má niekoľko využitie a odporúčaní, používa sa napríklad:

Zápcha, hnačka, nadúvanie je častý problémom každého z nás, využite teda bez ako vhodný utišujúci prostriedok proti kŕčom tráviaceho traktu alebo ostatným problémom.

Pôsobí proti zápalom mandlí kloktaním a tiež proti bolestivým zápalom (ischias, bolesť chrbtice a pod) formou šťavy z plodu.

Proti horúčkam z prechladnutia vo forme horúceho nálevu s kvetmi bazy čiernej. Spôsobuje zvýšené vylučovanie potu a moču. Pre vyvolanie potenia budete potrebovať 2 lyžičky kvetu do jednej šálky horúcej vody.

Bazový sirup je chutným a zdravým nápojom, ktorého základnou súčasťou sú aromatické biele kvety bazy čiernej. Ako si ho ale vyrobiť? čítajte v našom ďalšom článku.

Recepty z bazy čiernej

Horúci čaj z kvetu bazy čiernej: pre prípravu horúceho čaju budete potrebovať 2 lyžičky kvetu do jednej šálky horúcej vody.

Med z bazy čiernej: pre prípravu medu si nachystajte 30-40 veľkých kvetov, 1l vody, 3 citróny, 1kg cukru krupica. Postup: kvety zbavíme stoniek, odstránime nečistoty, kvety ďalej roztrháme na malé kúsky, zalejeme vodou a pridáme plátky citróna (citrón dôkladne umyte). Potom varíme približne 10-15 minút, ideálne 24 h nechám odstáť na chladnejšom mieste. Po uplynutí 24 h precedíme ideálne cez sitko, do výluhy pridáme cukor, a za častého miešania varíme na miernom ohni približne 90 minút až med zhustne – a máme hotovo, teraz už len med nalejeme do ľubovoľných pohárov!
Překladač Google pro firmy:Translator ToolkitPřekladač webových stránekNástroj pro hledání nových trhů

Kontrola článku:
Dátum
Článok o
Bez čierny a jeho účinky
Hodnotenie autora
51star1star1star1star1star

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*