Brusnice a liečivé účinky

Latinský názov: Vaccinium vitis-idaea L.

ŽBBrusnice sú známe predovšetkým ako vynikajúci príloha k rôznym jedlám, súčasti nápojov či džemu. Vedeli ste však, že majú tiež liečivé účinky? Navyše môžu pomôcť s mnohými problémami. Tieto vlastnosti stále nie sú ešte úplne rozšírené, hoci o nich vedeli severoamerickí Indiáni po celé stáročia. V posledných dekádach však vyvolali veľký záujem aj medzi lekármi, pretože sa stále viac ukazuje, že je pôvodný obyvatelia amerického kontinentu skutočne nepoužívali pre nič za nič.

Trocha teórie

Brusnice sú plody krovinaté rastliny brusnice brusnice (Vaccinium vitis-idaea), ktorá patrí do čeľade vresovcovitých. Dorastá pritom dvojmetrovej výšky a darí sa jej na pôdach, ktoré sú chudobné na minerály (svahy kopcov a hôr ihličnatých lesov či mokrinové prostredie), za to vyžaduje dostatok vlhkosti. Ideálne podmienky má teda v miernom páse na severnej pologuli. Samotné brusnice sú potom zbierané najmä na jeseň, a to konkrétne od septembra do novembra.

Brusnice a zdravie

V brusniciach je prítomné množstvo látok, ktoré majú pozitívne účinky na ľudské zdravie. V prvom rade sa jedná o antioxidanty, ktoré majú priaznivý vplyv na srdce i obehový systém a údajne tiež na niektoré druhy rakoviny. Ďalej ide o veľa vitamínov, a to predovšetkým vitamín C, ktorý napr. Posilňuje obranyschopnosť v období chrípok. Dôležité sú aj niektoré minerálne látky a organické kyseliny. Na druhú stranu kvôli ďalším látkam nie sú brusnice vhodné pre ľudí s vysokým krvným tlakom a obličkovou diétou.

Najdôležitejšie sú však látky, ktoré bránia usadzovaniu baktérií na slizniciach. Tieto organizmy sa preto z tela dostávajú skôr, ako tu môžu spôsobiť akúkoľvek neplechu. Kladne teda pôsobí brusnice na močové cesty, ktorých zápal samozrejme nie je ničím príjemným, no ide o bežný problém najmä u žien. Brusnice však pomerne výrazne urýchľujú liečbu infekcií močových ciest a navyše znižujú možnosť opakovania zápalu.

Protipriľnavou účinky sa však pozitívne prejavujú aj na ďalších miestach ľudského tela. Tak napríklad v žalúdku bráni vzniku vredov a nedovoľujú usadzovaniu baktérií ani v ústach, čo znižuje riziko zápalu ďasien. Ide teda o vynikajúci prevencii proti mnohým potenciálnym komplikáciám. Naviac je možné používať v čase, keď trpíte hnačkami, pričom pôsobí tiež močopudne. Skrátka a dobre spojenie „brusnice a zdravie“ rozhodne ide dokopy.

Použitie brusníc v kuchyni i inde

Brusnice sú v našich luhoch a hájoch stále skôr súčasťou nápojov či sladkých jedál. V skutočnosti však s nimi dá výborne dochutiť rad nesladených pokrmov. Predovšetkým sa jedná o rôzne druhy mäsa (hodí sa napr. K mletému, zverine či ku sviečkovej) a syra (grilovaný hermelín či camembert). V sušenej forme môžu navyše výborne dochutiť treba hubovú polievku. A samozrejme si ich môžete zaobstarať tiež ako rôzne extrakty, pastilky, ale sú tiež súčasťou liekov, zubných pást či kozmetiky.

Kontrola článku:
Dátum
Článok o
Brusnice a liečivé účinky
Hodnotenie autora
51star1star1star1star1star

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*