Bylinné osviežujúce čaje – získajte silu z byliniek

[dropcap]P[/dropcap] Príprava domácich čajov z čerstvo zhromaždených bylín je jednoduchý spôsob, ako získať obohatiť svoje telo o liečivú silu byliniek – teda niečo, čo všetci potrebujeme, nech sme zdraví alebo boja proti chorobe. Čerstvé rastliny a bylinky prispievajú k posilneniu imunitného systému a detoxikáciu. Obsahujú tiež vitamíny, antioxidanty, vlákniny, minerály (vrátane vápnika), enzýmy a mnoho ďalšieho užitočného pre naše telo.

Domáce bylinné čaje môžete pripraviť z bežne dostupných domácich byliniek, čerstvý čaj z čerstvých rastlín zachytáva medzi 50 a 90 percent účinných látok rastliny a do určitej miery nahrádzajú obľúbené čínske čaje. Čaje boli obľúbené najmä v skorších dobách najmä vojnových rokoch. V poslednej niekoľkých rokoch nadobúdajú opäť na obľúbenosti, najmä vďaka svojim dobrým osviežujúcim účinkom.

V našej flóre je rad rastlinných druhov vhodných na nahradenie čínskeho čaju. Do čajových zmesí sa používajú aj niektoré liečivé rastliny. Užívame Ak je v správnom množstve a vo vhodnej dobe, vyhneme ak sa návyku na niektoré liečivé druhy, nie je námietok proti ich použitiu. Pri veľmi častom užití vzniká nebezpečenstvo, že si organizmus na liečivý druh zvykne a v čase choroby na lieči už tak dobre nereaguje.

Domáci čaju sa líši od čaju čínskeho tým, že neobsahujú kofeín, ktorý má povzbudzujúci účinok. Príjemnou chuťou a vôňou sa však niektoré z domácich čajov čínskemu čaji nielen vyrovnajú, ale veľakrát ho aj predčí.

Kde zohnať bylinky? Vypestujte si kuchynské byliny – ako je bazalka, tymian, rozmarín, mäta, pamajorán, pomerne rýchlo rastú (dajú sa však kúpiť aj v supermarketoch po celý rok) a darí sa im všade, dokonca aj v chudobnej pôde, nie sú extrémne náročné na závlahu. Dokonca si môžete pestovať najrôznejšie kuchynské bylinky v malých kvetináčoch na svetlom okennom parapete. Tu vyžadujú o trochu viac pozornosti a častejší zalievanie.

Nebojte sa vyskúšať a experimentovať s kombináciami. Avšak, nepoužívajte žiadne rastliny, ktoré boli striekané s pesticídmi a samozrejme bylinky čo nájdete pozdĺž cesty.

[box type=’success ‚ height=’100px‘]Recepty na domáci čaj: Obľúbený: 1 diel domáceho harmančeka a lipového kvetu Chutný: 2 diely listu jahôd, 1 diel malín a ostružiny, všetko frementované. Na jeden liter vody je potreba 3-4 lyžice uvedenej zmesi, listy nevaríme, iba je sparíme vriacou vodou. [/box]

Príprava domácich čajov

Na prípravu domácich čajov sa užíva okrem kvetov predovšetkým listov. Ak chceme dosiahnuť príjemnej chuti a vône, podrobujeme listy rovnako ako u čínskeho čaju fermentácii. Je to veľmi vhodný spôsob spracovania a možno ho používať pri úprave listov obsahujúcich triesloviny. (Nemôžeme však fermentovať rastliny so silným liečebným účinkom.) Čaje z neupravených listov nie sú tak aromatické a majú zvieravú chuť. Na fermentáciu zbierame len listy mladej, šťavnaté (bez stopiek) alebo mladé špičky konárov a stoniek od doby pučania až do začiatku kvitnutia rastliny. Na fermentáciu potrebujeme väčšie množstvo materiálu. Po zbere necháme najskôr zelený materiál pol dňa až deň na tienistom mieste trochu zavädnúť, potom listy rozložíme na tenkú vrstvu a valčekom pomačkáme. Takto upravenú surovinu rozložíme na plátno (nie na igelit, ktoré odobralo vôňu), stočíme ju ako ovocný závin, zmotky uložíme na teplom mieste a zaťažíme.

Vhodné bylinky pre prípravu osviežujúcich čajov: harmanček, mäta pieporná, medovka, lipový kvet, materina dúška, tymian, šípky.

Ak nechcete alebo nemáte možnosť zberu byliniek, odporúčame využiť špeciálnych predajní, kde vám bude tiež poradní s výberom.
Překladač Google pro firmy:Translator ToolkitPřekladač webových stránekNástroj pro hledání nových trhů

Zdieľanie príspevku cez sociálne siete:

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*