Čaj maté aneb stimulujte svoje telo zdravo

Nápojmi sa totiž tiež často hovorí "Herba maté".
Čaj Yerba maté v kalabasu

Maté je zdravým nápojom, ktorý sa vyrába z listov stále zeleného stromu s názvom cezmína paraguajská. Ten však nerastie len v Paraguaj, ale našli by ste ho v mnohých ďalších juhoamerických krajín vrátane Brazílie a Argentíny. Maté ako nápoj pochádza od miestnych indiánskych etník, avšak v súčasnosti sa jeho konzumácia rozšírila do celého sveta. Navyše sa šíri aj jeho špeciálnych pitie, ktoré sa často nedeje „po anglicky“ v šálke, ale používa sa nádoba zvaná kalabasa (pozri nižšie).

Čaj maté – účinnej látky a pozitívne účinky

Maté sa v Južnej Amerike nepije len kvôli chuti, ale aj vzhľadom k jeho pozitívnym účinkom. Tie sú pochopiteľne dané vďaka obsiahnutým látkam, ktorých nie je práve málo. Predovšetkým sa jedná o kofeín, prítomné sú však rovnako rozličné minerálne látky ako horčík, železo či draslík, ďalej stopové prvky, antioxidanty alebo vitamíny. A rovnako ako v zelenom čaji je v maté obsiahnutý tiež chlorofyl. Už z tohto opisu je teda zrejme zrejmé, že nám jeho pravidelné pitie nám môže výrazne pomôcť.

Čaj maté predovšetkým dokáže vzhľadom na obsah kofeínu účinne stimulovať organizmus, pričom sa jedná o jednu z najzdravších foriem stimulácie, akú vôbec môžete vyskúšať. Pokiaľ sa teda potrebujete vzchopiť, môžeme vám ho určite odporučiť. To sa samozrejme týka aj športovcov, pre ktoré je naozaj vynikajúcim riešením. Maté navyše posilňuje imunitu, má kladný vplyv na hladinu cukru v krvi, napomáha tráveniu a zároveň tlmí pocit hladu. Preto je niekedy doporučované aj v priebehu rôznych diét.

Odporúčame: hoci ide o zdravý stimulant, kofeín vo väčšom množstve škodí, takže to s konzumáciou tohto nápoja určite nepreháňajte.

Ako si maté tradične pripraviť?

Už sme sa zmienili o tradičné príprave. Tú čiastočne osvetľuje už samotný názov. Nápojmi sa totiž tiež často hovorí „Herba maté“. Zatiaľ čo slovo „Yerba“ znamená „list“, maté je označenie pre vydlabanou tekvica, ktoré sa mnohokrát hovorí aj kalabasa (dnes sa však vyrába z rôznych materiálov). V každom prípade sa najprv do polovice či z väčšej časti naplní drvenými listy. Tie následne zalejete trochou studenej vody, potom vložíte bombillu (drevená či kovová tyčinka), zalejete horúcou vodou a môžete piť.

Doplňme, že si možno budete musieť chvíľu zvykať na chuť čaju maté, ktorá je trochu trpká. Ak by ste si na ňu nezvykli, nič sa nedeje, pretože možno bez problémov zakúpiť aj ochutené varianty. Pri nákupe maté vám ale najmä odporúčame zvoliť variant označovanú ako „divoká úrodu“. Potom totiž budete mať istotu, že nepochádza zo stromov pestovaných na plantážach, ktoré nahradili dažďový prales a nebudete teda podporovať jeho výrubu.

Kontrola článku:
Dátum
Článok o
Yerba maté
Hodnotenie autora
51star1star1star1star1star

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*