Čakanka obyčajná: liečivka, ktorú nájdete takmer všade

Latinský názov: Cichorium intybus

Čakanka obyčajná a liečivé účinky
Čakanka obyčajná

Čakanku možno odporučiť z celej rady dôvodov. Na úvod spomeňme kladný vplyv na tráviacu sústavu, keď napr. Zlepšuje chuť do jedla a pôsobí protizápalovo. Konzumovať by ju mali aj ľudia s citlivým žalúdkom, prípadne so žalúdočnými vredmi všetko však postupne …

Výskyt: čakanka obyčajná nie je príliš náročná rastlina, takže okrem skutočne chladných oblastí ju možno nájsť takmer po celom svete. To napokon platí aj pre Českú republiku. Dokonca by sa dalo povedať, že sa jedná o jednu z najčastejšie sa vyskytujúcich byliniek v našej prírode, ktorú možno nájsť predovšetkým u ciest, polí, lúk, ale aj v parkoch, na stráňach a v lesoch.

Opis a účinné látky: čakanka je vytrvalú rastlinou, ktorá patrí do čeľade astrovité. Dorastať môže až do výšky 1 metra. Disponuje podlhovastými listami a blankytne modrými kvetmi. Tie sú na jednu stranu jej poznávacím znamením, však niekedy môžu mať aj inú farbu (napr. Ružovú). Čakanka v každom prípade kvitne v období od júla do októbra. Z účinných látok potom musíme uviesť najmä dve, a to inulín a horčiny.

Užitočné časti: používané sú prakticky všetky časti čakanky obyčajnej, najväčšie uplatnenie je ale s najväčšou pravdepodobnosťou nachádzanie pre koreň.

Čakanka obyčajná a liečivé účinky

Čakanku možno odporučiť z celej rady dôvodov. Na úvod spomeňme kladný vplyv na tráviacu sústavu, keď napr. Zlepšuje chuť do jedla a pôsobí protizápalovo. Konzumovať by ju mali aj ľudia s citlivým žalúdkom, prípadne so žalúdočnými vredmi. Čakanka ďalej pomáha vylučovať škodliviny z tela a dokáže pomôcť aj osobám, ktoré trpia ochorením pečene. Dokonca býva niekedy doporučovaná aj pri pečeňových otravách ako protijed. Priaznivý vplyv má však aj na žlčník, lebo vyplavuje prebytočnú žlč a pomôcť môže aj pri žlčových kameňoch.

Čakanka obyčajná sa môže osvedčiť aj pri kameňoch obličkových a spomenúť musíme aj jej močopudné účinky, aj keď nie sú nijako silné. Často je tiež súčasťou zmesí proti diabetu. Čaji z tejto rastliny sú navyše pripočítané upokojujúce účinky na nervovú sústavu. Dodajme, že čakanku všeobecnú možno používať aj zvonka, a to viacerými spôsobmi. Obklady môžu napríklad dobre poslúžiť pri bolestiach kĺbov a nálev z kvetov môžete určite vyskúšať, ak bude vás trápiť zápal spojiviek.

Upozorňujeme: hoci je niekedy čakanka popisovaná ako úplne neškodná, niektoré zdroje uvádzajú jej negatívny vplyv v priebehu tehotenstva a niekedy snáď tiež môže urýchliť nástup menštruačného cyklu.

Kuchynské využitie čakanky obyčajnej

Čakanka je súčasťou rôznych bylinných zmesí a čajov. V kuchyni ju však môžete upotrebiť aj niekoľkými ďalšími spôsobmi. Tak napríklad čerstvými listami je možné dochutiť rôzne šaláty, polievky alebo zeleninové jedlá. Vzhľadom k vysokému obsahu polysacharidu inulínu možno navyše s kvetmi čakanky zdobiť cukrárske výrobky, bez toho aby došlo k akémukoľvek „znehodnotenie“ ich chuti. Koreň sa potom používa na výrobu nepravé kávy, ktorá neobsahuje kofeín. Pražená čakanka je navyše využívaná aj pri výrobe piva.

Zaujímavosť na záver: v kuchyni nachádza uplatnenie aj čakanka listová, ktorá patrí tiež do čeľade astrovité, avšak jedná sa o listovú zeleninu.

Kontrola článku:
Dátum
Článok o
Čakanka obyčajná
Hodnotenie autora
51star1star1star1star1star

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*