Čerešne: dajte si lahodné ovocie, ktoré vám prospeje

Čerešne

Čerešne sú druhom ovocia, ktorý sa u nás pestuje už od stredoveku, hoci pôvodne pochádza z Malej Ázie. Jedná s o plody z niektorých druhov sliviek, kam sa okrem čerešní radí napr. Aj višňa, slivka či broskyňa. Všetky sú pritom radené do čeľade ružovitých. Plody čerešní meracie až 2 cm majú šupku, dužinu a vnútri kôstku. Hoci sú v ČR najznámejšie červené čerešne, existujú vo veľkom množstve variantov. Líšia sa teda nielen veľkosťou, ale aj farbou, ktorý môže byť aj žltá alebo do čierna.

Liečivé účinky čerešní sú veľmi široké

Čerešne obsahujú mnoho účinných látok. Dokonca sa vie, že okrem vitamínu B12 obsahujú všetky podstatné živiny, hoci nie všetky vo väčšom množstve. Okrem vody a sacharidov sa jedná predovšetkým o vitamíny (hlavne A, C a kyselinu listovú) a ďalej minerálne látky ako železo, jód, draslík, vápnik, horčík alebo zinok. Účinky čerešní sú teda skutočne široké. Tak napríklad majú kladný vplyv na trávenie a vylučovanie, vďaka čomu sú doporučované aj pri chudnutí. Zároveň dokážu čistiť pečeň, obličky i krv a spomenúť musíme aj antioxidačné účinky.

Čerešne pozitívne pôsobí na štítnu žľazu a vďaka vysokému obsahu vápnika tiež na kosti, väziva a zuby. Uvádzané sú aj veľmi zaujímavé účinky na paradentózu, teda na zápal ďasien a závesného aparátu, a vôbec ich protizápalové účinky, vrátane artritídy (zápalové ochorenie kĺbov). Skúsiť je navyše môžu aj ľudia trpiaci dnou, reumatizmom či ťažkosťami s pokožkou. Niektoré štúdie naviac uvádzajú, že by čerešne mohli priaznivo pôsobiť na liečenie cukrovky, pretože údajne podporujú produkciu inzulínu.

Čerešne možno konzumovať surové aj tepelne upravené

Čerešne sa asi najčastejšie konzumujú surové, kedy tiež obsahujú najviac účinných látok. Inak ale majú oveľa pestrejšie využitie. Môžete si z nich pripraviť kompóty, marmelády, bublanina, sladké múčniky, zmrzlinu a uplatnenie nájdu aj ako dekorácia na tortách. Okrem toho sa z nich tiež pripravujú najrôznejšie nápoje, a to ako nealkoholické ako napr. Ovocná šťava, džús alebo ochutená kolesá, tak alkoholické. Sem patrí napr. Likéry, pálenky a v neposlednom rade čerešňové pivo.

Upozorňujeme: z čerešní sa teda dajú vyrobiť pokrmy i nápoje. Lenže toto ovocie čiastočne preháňa a nemali by ste ho teda kombinovať s tekutinami, a to najmä s mliekom. Cukry v čerešniach s nimi totiž kvasí, čo sa následne môže prejaviť nie práve žiaducim spôsobom.

Základy pestovanie čerešňových stromov

Ideálne miesto pre vysadenie čerešní by malo mať priemernú ročnú teplotu okolo 8 ° C. Nesmie pritom ale byť ani veľmi vlhké, ani veľmi suché. Dôležitá je aj dobre priepustná pôda. K zasadenie by malo dôjsť na jar či na jeseň a optimálne je samozrejme starať o konáre a výhony. Čerešňa navyše vyžaduje pravidelné hnojenie. Začať by ste s ním mali v čase pučania a skončiť sa začiatkom augusta. Na záver doplňme, že ak sa budete o stromčeky starať dobre, plodiť budú vždy v júni a júli.

Kontrola článku:
Dátum
Článok o
Čerešne
Hodnotenie autora
51star1star1star1star1star

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*