Cesnak siaty: zdravá prísada známa po celom svete

Latinský názov: Allium sativum L.

Cesnak siaty bol pre svoje liečivé účinky používaný oddávna. V stredoveku bol napr. Považovaný za účinnú zbraň proti infekčných chorobám, a to vrátane moru. Veľmi dlho je využívaný tiež pre svoje antiseptické vlastnosti. Ako antiseptikum aj antibiotikum je napokon v ľudové liečiteľstvo známy dodnes.

Výskyt: hoci cesnak siaty pochádza s najväčšou pravdepodobnosťou zo Strednej Ázie, postupne sa rozšíril prakticky do celého sveta. Ide teda o jedno z najrozšírenejších korenín.

Opis a účinné látky: cesnak je radený do čeľade amarylkovitých a dosahuje výšku až 50 cm. Jeho podzemné časť je cibuľovitá. Listy sú zelené, podlhovasté a sediace a vyrastajú z oblé byle. Cesnak kvitne v priebehu letných mesiacov. Kvety sú obojpohlavné a vytvára šroubel. Z hľadiska farby sú sivobiele, zelenej či červenkasté. Samotné cibuľky slúži k rozmnožovaniu tejto vytrvalé rastliny. Sú pritom zdrojom mnohých účinných látok. Konkrétne sa jedná o vitamíny A, B, C, D a E, flavonoidy, polysacharidy, lektíny, saponíny, alicín a minerálne látky (jód, selén, vápnik atď.).

Užitočné časti: z cesnaku siateho sa používajú najmä cibuľky.

Cesnak siaty a jeho liečivé účinky

Cesnak siaty bol pre svoje liečivé účinky používaný oddávna. V stredoveku bol napr. Považovaný za účinnú zbraň proti infekčných chorobám, a to vrátane moru. Veľmi dlho je využívaný tiež pre svoje antiseptické vlastnosti. Ako antiseptikum aj antibiotikum je napokon v ľudové liečiteľstvo známy dodnes. Okrem toho nachádza cesnak siaty uplatnenie aj vďaka skutočnosti, že podporuje látkovú výmenu, celkovo posilňuje organizmus a zvyšuje imunitu. Zároveň znižuje krvný tlak, pôsobí pozitívne na srdce, cievy a tepny.

Cesnak je obľúbeným prostriedkom aj proti zvýšenej hladine cholesterolu, stresu, prechladnutie a chrípke. Údajne tiež znižuje riziko rakoviny. Mnoho ľudí ho používa pre jeho pozitívny vplyv na trávenie, pretože je účinný proti nadúvaniu, ničí parazity v črevách a bojuje proti črevným a žalúdočným problémom. Na druhú stranu nadmerná konzumácia cesnaku siateho môže spôsobiť žalúdočné ťažkosti a telu dodáva nepríjemný zápach. Preto sú odporúčané maximálne tri strúčiky denne.

Využitie cesnaku v gastronómii

Iný odborný názov pre túto rastlinu znie cesnak kuchynský, z čoho už vyplýva jeho univerzálne využitie práve v gastronómii. Možno z neho pripraviť klasickú cesnačku a jedná sa o vhodnú prísadu do šalátov, omáčok, ale tiež k zelenine, mäsám a morským pokrmom. Nutné je však dodať, že pozitívne účinky cesnaku na ľudské zdravie sa značne znižujú s jeho tepelnou úpravou. Optimálne by ste ho teda mali konzumovať za studena, lebo tak nestráca účinnej látky.

Zeleninový šalát s cesnakovou zálievkou: jednoducho zmiešate prelisovaný cesnak s bielym jogurtom a kyslou smotanou. Zálievku možno použiť v podstate s akoukoľvek zeleninou.

Kontrola článku:
Dátum
Článok o
Cesnak siaty
Hodnotenie autora
51star1star1star1star1star

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*