Čučoriedka obyčajná: liečivka z lesov

Vďaka vysokému obsahu antioxidantov pôsobí čučoriedky ako ochrana pred voľnými radikálmi, baktériami a vírusmi. Sú teda skvelým prostriedkom na zvýšenie obranyschopnosti organizmu. Hovorí sa o nich, že dokážu predĺžiť život, a to aj po psychickej stránke – všetko ale postupne.

Výskyt: ako je známe každému hubári, brusnice čučoriedka tvorí väčšie porasty v lesoch. V Európe sa pritom vyskytuje veľmi hojne, avšak s výnimkou juhu Starého kontinentu. Okrem toho sa s ňou môžeme stretnúť v Ázii a Severnej Amerike.

Opis a účinné látky: brusnice čučoriedka patrí do čeľade vresovcovitých a je vlastne nízkym kríčkom. Listy sú opadavé, striedavo usporiadané a majú krátke stopky. Kvety sú stopkaté, majú zelenú korunu a zakrpatený kalich. Plodom je čučoriedka, ktorá dozrieva v priebehu letných mesiacov. Obsahuje pritom celý rad účinných látok. Jedná sa napr. O antioxidanty, triesloviny, vitamíny, flavonoidy, minerálne látky alebo karotenoidy.

Užitočné časti: hoci sú využívané predovšetkým plody, podobné účinky majú aj listy, z ktorých si možno pripraviť zdravý čaj.

Blahodárne účinky čučoriedok

Vďaka vysokému obsahu antioxidantov pôsobí čučoriedky ako ochrana pred voľnými radikálmi, baktériami a vírusmi. Sú teda skvelým prostriedkom na zvýšenie obranyschopnosti organizmu. Hovorí sa o nich, že dokážu predĺžiť život, a to aj po psychickej stránke. Predstavujú totiž pomerne účinnú ochranu pred stareckou demenciou. Ďalej chráni sliznice a navyše pomáhajú pri ich regenerácii. Využiť je možné i pri liečbe mnohých chorôb vrátane angíny, bronchitídy či chrípky.

Čučoriedky pôsobí pozitívne pri respiračných ochoreniach. Vzhľadom na to, že podporujú tvorbu dopamínu, môžu pomôcť fajčiarom, ktorí sa rozhodli zanechať svojho zlozvyku. Konzumácia čučoriedok je vhodná pri zápaloch, problémy s močovými cestami a črevných ťažkostiach. Navyše znižujú vysokú hladinu cholesterolu a tukov v krvi, čím sa z nich stáva vhodná potravina pre diabetikov. Možno vás prekvapí, že čučoriedky zlepšujú nočné videnie a predstavujú účinnú ochranu proti šerosleposti, ktorej môžu aj liečiť. A dokonca sa o nich hovorí ako o vhodnej prevencii niektorých druhov rakoviny.

Využitie čučoriedok v kuchyni

Čučoriedky sú samozrejme výborné samotnej, zároveň je ale môžete použiť na prípravu mnohých lahodných pokrmov. Výborné sú napr. Čučoriedkové knedle či koláče. Navyše sa hodí aj do rôznych ovocných šalátov. Ak ich chcete konzumovať po celý rok, môžete si z nich vytvoriť džem alebo marmeládu. Z čučoriedok si je tiež možné pripraviť rôzne nápoje. Pochutnať si tak môžete na ovocnom vínu, sirupu alebo limonáde.

  • Čaj z listov brusnice čučoriedky: dve čajové lyžičky usušených listov zalejete cca štvrť litrom vriacej vody. Následne necháte odstáť a zlejte.
  • Čučoriedková limonáda: najprv si pripravíte liter vody. Čučoriedky umyjete a rozmixujete spoločne s tretinou vody, 60 ml bazového sirupu a šťavou z citróna. Potom dolejete zvyškom vody, premiešate a osladíte podľa chuti. Na záver pridáte ľad a výsledný nápoj môžete ozdobiť niekoľkých čerstvými čučoriedkami. Jednoducho tak získate zdravé osvieženie.
Kontrola článku:
Dátum
Článok o
Čučoriedka obyčajná
Hodnotenie autora
51star1star1star1star1star

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*