Fazuľa adzuki: zdravé, chutné a ľahko stráviteľné

Latinský názov: Vigna angularis

Chutné fazuľa Adzuki
Fazole Adzuki

Fazuľa Adzuki (niekedy písané aj azuki) sú malé, asi pol centimetrová semená z jednoročnej rastliny Vigna hranatá (Vigna angularis). Najčastejšie bývajú červená, však existujú aj v iných farebných variantoch. Adzuki boli domestikované v Strednej a Východnej Ázii a rovnako ako napr. Fazule mungo, ktoré pochádzajú z príbuznej rastliny Vigna zlatá a chutia podobne, boli postupne objavované tiež na západe. Nielenže sú totiž veľmi chutné, ale majú zároveň pozitívny vplyv na ľudské zdravie.

Mohlo by vás zaujímať: počiatky pestovanie fazule adzuki je nutné hľadať v oblasti Himaláje. Odtiaľ sa najprv rozšírili do Číny a Kórey a následne aj na japonské ostrovy, kde sa stali dôležitou súčasťou stravy. Dnes sú čím ďalej známejšie aj na ostatných miestach sveta.

Fazuľa adzuki a ich účinky na zdravie

Tejto Strukoviny sú pripisované zaujímavé liečivé účinky. Ak sa zameriame však na obsahové látky, zistíme, že úplne po práve. Adzuki sú totiž zdrojom vitamínu B, bielkovín, vlákniny, sacharidov a mnohých minerálnych látok. Navyše sú ľahko stráviteľné a vďaka relatívne nízkej energetickej hodnote bývajú odporúčané aj pre rôzne diéty. Ich hlavným kladom je však blahodarné pôsobenie na funkciu obličiek. Aj vďaka tomu sú dôležitou súčasťou tradičnej čínskej medicíny.

Fazuľa adzuki zároveň znižujú hladinu škodlivého LDL cholesterolu, takže ich konzumácia je účinnou prevenciou pred vznikom srdcových ochorení. Vyskúšať ich môžu tiež ľudia, ktorí trpia zvýšenou únavou. Podľa niektorých názorov pôsobí preventívne aj proti rakovine. Vďaka vysokému obsahu rastlinných bielkovou sú fazuľa adzuki obľúbené tiež medzi vegetariánov a vegánov.

Tepelná príprava a klíčenia fazule adzuki

Fazuľa adzuki sú používané ako príloha hlavných jedál, výborne sa hodí aj do omáčok, na prípravu polievok alebo nátierok. Pred použitím ich nechajte cez noc namočené, potom prepláchnite a dajte na pol hodiny až hodinu variť, kým nebudú mäkké a teda dobre stráviteľné. Ak budete chcieť dosoliť, počkajte až na záver celej prípravy, inak nezmäknú.

Recept: Okrem tepelnej úpravy možno fazuľa adzuki tiež nechať vyklíčiť, pretože klíčky sú, ako je známe, všeobecne veľmi zdravé. Semená najprv prepláchnite a potom v nádobe zalejte vlažnou vodou. Takto ponechajte po dobu 10 hodín. Potom opäť prepláchnite a dajte klíčiť na tmavšie miesto. Nevyhnutne nutné je však pravidelné prelievanie vodou (dvakrát či trikrát denne), a to po dobu cca 4 až 6 dní. Konzumovať klíčky je možné zhruba od dĺžky 3 cm.

Farebný šalát z fazule adzuki: najprv semená tepelne upravte (pozri vyššie), potom zlejte vodu a nechajte ich vychladnúť. Medzitým zmiešajte nakrájanú papriku a cibuľu, štyri nakrájané kúsky zeleru, olivy a cca 125 g ovčieho syra. Následne pridajte adzuki. K dochutenie použite soľ, korenie, tabasco a dresing.

Kontrola článku:
Dátum
Článok o
Fazuľa adzuki
Hodnotenie autora
51star1star1star1star1star

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*