Fenikel obyčajný – bylinka vhodná pre všetky generácie

FFenikel obyčajný (lat.) Patrí medzi bylinky, ktoré sú využívané ako pre svoje liečivé účinky, tak pre svoju charakteristickú chuť. Táto viacročná rastlina je pestovaná už od staroveku. Aktuálne je hojne rozšírená v teplých oblastiach a možno sa s ňou stretnúť predovšetkým v južnej Európe, na severe Afriky a v ázijských krajinách. Na našom území ju nájdeme na južnej Morave. Často dorastá do výšky 2 metrov a zrejme najviac sa podobá kôpru. Využívané sú všetky časti fenikla obyčajného, ​​teda plody (podlhovasté žltošedej dvounažkami), semená, listy a niekedy tiež koreň.

Fenikel ako liečivá rastlina

Hoci platí, že je fenikel veľmi často používaný novopečeným mamičkami, pozitívne pôsobí na všetkých bez rozdielu veku. Uveďme si teda v skratke všetky najdôležitejšie účinky, pre ktoré je toľko velebený.

  • Fenikel pre mamičky a bábätka. Táto rastlina podporuje laktáciu (tvorbu materského mlieka), takže je súčasťou „dojčiacich“ čajov. Malé deti ju však môžu konzumovať aj priamo. Uľahčuje totiž pri plynatosti, pretože má vynikajúce větropudné účinky (rovnako ako napríklad rasca). Navyše pôsobí celkovo priaznivo na žalúdok a črevá a podporuje vykašliavanie hlienov.
  • Ďalšie účinky feniklu obyčajného. Okrem už spomínaných kladných vplyvov na trávenie, má táto bylinka z čeľade miříkovitých močopudné účinky a doporučovaná je tiež pre svoje pozitívne pôsobenie na slezinu, pečeň a obličky. Fenikel pôsobí veľmi dobre aj pri nachladnutí a navyše ho možno využívať zvonka, a to napr. K pomoci podráždením očiam.

Z vyššie uvedeného je zrejmé, že fenikel obyčajný nemá žiadne kontraindikácie. Problémom tak môže byť iba požitie príliš veľké dávky. Na druhú stranu si ho možno ľahko pomýliť s inými rastlinami (vrátane jedovatých), takže ho radšej nezbierajte „naslepo“.

Kuchynské využitie fenikla obyčajného

Vzhľadom na to, že má fenikel príjemnú sladkú chuť, jeho kuchynské využitie je veľmi rozmanité. Môžete s ním teda vylepšiť chuť rôznych cukroviniek a sladkého pečiva. Používa sa však aj na dochutenie polievok, šalátov alebo omáčok, prípadne niektorých druhov syra (napr. Gréckych či balkánskych). Uplatnenie však nachádza aj pri konzervácii zeleniny a pri výrobe likérov. Obľúbený je najmä vo francúzskej a talianskej kuchyni, ale stále častejšie je využívaný aj u nás.

Príprava feniklového čaju: na jeho výrobu použite ideálne semená. Zhruba jednu ich lyžicu rozdrvíte v mažiari a zalejete vriacou vodou. Potom už len necháte štvrťhodinku lúhovať, precedíte a môžete piť, prípadne čaj servírovať deťom.

Kontrola článku:
Dátum
Článok o
Fenikel obyčajný
Hodnotenie autora
51star1star1star1star1star

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*