Hliva ustricová: zázračná huba, ktorá sa živí drevom

Latinský názov: Pleurotus ostreatus

Hliva ustricová je v posledných rokoch doporučovaná mnohými odborníkmi, pretože má výborné účinky na ľudské zdravie. Predovšetkým sa veľa hovorí o jej priaznivom vplyve na imunitu organizmu, pričom zvyšuje odolnosť aj proti rôznym infekciám a zápalom, ale najskôr všetko postupne.

Výskyt: hliva ustricová rastie v miernom pásme i v oblastiach subtropických lesov, a to takmer po celom svete. Vzhľadom k tomu, že sa jedná o drevokaznou špongiu, rastie na kmeňoch mnohých druhov listnatých stromov, z ktorých si berie živiny. Často je však tiež pestovaná umelo.

Opis a účinné látky: táto huba z čeľade Pleurotaceae má klobúk široký až 30 cm, ktorý disponuje lasturovitým tvarom. Jeho vonkajšia farba je šedá až šedohnedá. Hliva je známa aj bohatými trsy plodníc. Lupene sú nízke, hlúbik veľmi krátky (cca 4 cm). Dužina je biela a výtrusy bezfarebné. Hliva obsahuje veľké množstvo vitamínov, ale tiež proteíny, mastné kyseliny (predovšetkým kyselinu linolénovú a olejovú), steroly, minerálne látky, stopové prvky a vlákninu.

Užitočné časti: používaný je najmä klobúk, zužitkovať je však možné aj hlúbik.

Liečivé účinky hlivy ustricovej najmä posilnenie imunity

Hliva ustricová je v posledných rokoch doporučovaná mnohými odborníkmi, pretože má výborné účinky na ľudské zdravie. Predovšetkým sa veľa hovorí o jej priaznivom vplyve na imunitu organizmu, pričom zvyšuje odolnosť aj proti rôznym infekciám a zápalům. Podstatná je tiež schopnosť znižovať hladinu cholesterolu a cukru v krvi, čo iste docenia veľké množstvo ľudí. Spomenúť musíme aj jej protizápalové účinky, rovnako ako kladný vplyv pri vírusových či bakteriálnych ochoreniach.

Hliva pôsobí pozitívne aj v prípade pretrvávajúcej únavy, ale tiež pri rôznych alergiách alebo stresu. Zároveň dokáže vhodne regulovať krvný tlak a funkciu cievneho systému. Osvedčila sa aj pri hemoroidoch, rôznych ekzémoch, bradaviciach vírusového pôvodu a popáleninách. Ďalej má kladný vplyv na fungovanie čriev a zdôrazniť musíme aj spomalenie procesu starnutia. Hlivu ustricovú si môžete kúpiť v lekárňach vo forme sušeného prášku, však ide aj o vynikajúcu surovinu do kuchyne …

Hliva ustricová v kuchyni

Stále viac ľudí dnes hlivu ustricovú používa pri príprave jedál. Jej mäsité klobúky sa napríklad hodí ako surovina do rozličných polievok či omáčok, v ktorých môžu tvoriť ako základ, tak doplnok jednotlivých pokrmov. Nesklame vás však ani v prípade, ak milujete nakladané huby. Môžete ju tiež použiť na prípravu rezňov, praženica alebo podávať v kombinácii so zeleninou. Hlivu ustricovú je navyše možné sušiť, údiť a dokonca ju konzervovať kvasením ako kapusta.

Recept na guláš z hlivy ustricovej: na oleji speníme pokrájanú cibuľu a následne pridáte nakrájanú hlivu ustricovú v množstve, ktoré vám bude vyhovovať. Potom posypete sladkú papriku a podlejeme vodou. Pokračujete nakrájanou paprikou a dvoma paradajkami, pričom môžete dochutiť aj zeleninovým vývarom. Nakoniec zahustíme múkou a necháte ešte cca 10 minút povariť. Ako prílohu môžete servírovať knedľa alebo pečivo. Záleží len na tom, čo preferujete.

Kontrola článku:
Dátum
Článok o
Hliva ustricová
Hodnotenie autora
51star1star1star1star1star

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*