Jahoda obyčajná: sladké a zdravé osvieženie

Latinský názov: Fragaria vesca

Jahoda obyčajná
Jahoda obyčajná v skleníku

Jahoda obyčajná patrí medzi liečivé bylinky, hoci pozitívnych účinkov je možné dosiahnuť iba dlhodobým užívaním. V každom prípade má kladný vplyv na látkovú výmenu a zároveň rozširuje cievy, všetko však postupne.

Výskyt: jahoda obyčajná čiže „lesná jahoda“ rastie najmä vo slunnější častiach lesov a hájov, ale vyskytuje sa aj mimo stromový porast, teda napr. Na lúkach či medziach. Rozšírený je pritom v Európe a Ázii až po Sibír.

Opis a účinné látky: táto vytrvalá rastlina z čeľade ružovitých dosahuje maximálnu výšku iba 20 cm, za to sa však v priebehu vegetatívneho množenia prízemnými šľahúne rýchlo rozrastá do šírky. Jahodník má trojpočetné stopkaté listy s vajcovitými pílkovitými lístky a biele päťpočetné kvety. Mohlo by sa zdať, že plodom je jahoda. V skutočnosti sa však jedná o súplodia nažiek, ktoré sú umiestnené na šťavnatom zdužinatelé kvetným lôžku. Jahoda obsahuje veľa vitamínov, ale aj triesloviny, pektíny, silice alebo minerálne látky. Účinné látky sú však obsiahnuté aj v listoch, a to napríklad triesloviny, flavonoidy či vitamín C.

Užitočné časti: kvôli obsahu sú zbierané nielen jahody, ale aj listy.

Ako pôsobí jahoda obyčajná na zdravie?

Jahoda obyčajná patrí medzi liečivé bylinky, hoci pozitívnych účinkov je možné dosiahnuť iba dlhodobým užívaním. V každom prípade má kladný vplyv na látkovú výmenu a zároveň rozširuje cievy. Užívanie býva doporučované aj pri chudokrvnosti a vysokom krvnom tlaku. Konzumácia jahôd môže mať pozitívne účinky aj na tráviacu sústavu. Veľmi dobre si vedie pri kataroch čriev a žalúdka, ale tiež pri hnačkách. Navyše pôsobí močopudne a dokáže pomôcť aj so zápalmi močových ciest a močovými kameňmi. Kladne pôsobí aj pri hemoroidoch a v neposlednom rade upokojuje nervy a povzbudzuje organizmus.

Využitie jahody obyčajného v kuchyni

Jahodník je využívaný napr. Vo včelárstve, najväčšie uplatnenie však nachádza v kuchyni. Súplodia má totiž vynikajúcu sviežu chuť. Vzhľadom na to, že na ľudské zdravie pôsobí naozaj pozitívne len pri dlhodobej konzumácii, čo už sme napokon uviedli vyššie, odporúčame ho používať veľmi často. Čo naopak neodporúčame, je všeobecne rozšírené sladenie jahôd. Tie totiž samy obsahujú jednoduché cukry (fruktózu a glukózu), takže kombinácia s bielym cukrom príliš zdravá nie je.

Jahody je možné použiť v mnohých receptoch, a to najmä pri príprave rôznych sladkých pokrmov ako napr. múčnikov. Samozrejme sú ale najlepšie čerstvé. Vynikajúca bývajú samotnej, ale možno ich pridať do rôznych letných šalátov a kokteilov. Okrem toho môžete použiť listy k príprave zdravého čaju – stačí len zaliať jednu lyžičku jahodových listov cca štvrť litrom vriacej vody a nechať 15 lúhovať. Niekedy si možno navyše pripraviť skutočne lahodný a zdravý nápoj zároveň …

Smoothie z lesných plodov: pripravte si 1,5 hrnčeka lesných jahôd, 1 hrnček malín a pol hrnčeka černíc, ďalej 2 lyžičky medu, 1 lyžičku citrónovej šťavy a pol hrnčeka kociek ľadu. Samotná príprava je potom úplne jednoduchá. Iba všetko dáte do mixéra a počas 30 sekúnd rozmixujete.

Kontrola článku:
Dátum
Článok o
Jahoda obyčajná
Hodnotenie autora
51star1star1star1star1star

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*