Javorový sirup – zdravé sladidlo

Veľmi zdravé sladidlo

LLievance, vafle či zmrzlinové poháre s javorový sirupom sú známe všetkým milovníkov amerických filmov. Nejde pritom o žiadnu náhodu, pretože táto prísada pochádza z listnatého stromu s názvom Javor cukrový (Acer saccharum Marsh.), Ktorého domovina je v severovýchodnej Amerike. Dokonca sa jedná o národný strom Kanady, čo zrejme tuší každý fanúšik ľadového hokeja, lebo javorový list z tohto stromu zdobia jej štátnu vlajku.

Aktuálne síce rastie javor cukrový aj v Česku, však nemá žiadne výraznejšie hospodárske využitie. Na severoamerickom kontinente sa naopak už dlhé roky jeho sladká miazga užíva na výrobu javorového sirupu. Musíme však doplniť, že ten sa niekedy získava aj z iných druhov javorov. V každom prípade sa spoločne s medom a cukrom jedná o najpoužívanejší sladidlo dneška. A ak máte radi sladké, rozhodne by ste ním mali nahradiť cukor, pretože ide o jeho zdravšiu alternatívu.

Aké látky javorový sirup obsahuje?

Javorový sirup patrí medzi tzv. Super-potraviny, čo znamená, že obsahuje veľa zložiek, ktoré pôsobia veľmi pozitívne na ľudské zdravie. U tohto sladidla ide konkrétne o minerálne látky (napr. Zinok, železo, draslík, mangán, vápnik či fosfor), vitamín B, B2 (riboflavín) alebo D a veľkú veľa aminokyselín. Javorový sirup síce obsahuje menej kalórií ako med, zato logicky viac ako cukor. Obe tieto „konkurenčnej“ sladidlá však poráža svojou nutričnou hodnotou.

Účinky javorového sirupu

Okrem toho, že je zdravšom sladidlom než napríklad cukor, majú látky prítomné v javorovom sirupe množstvo ďalších pozitívnych účinkov na ľudské zdravie. Pôsobí napríklad kladne na imunitu, produkciu hormónov alebo kardiovaskulárny systém a navyše chráni cievy pred „zlým“ LDL cholesterolom. Nesmieme však vynechať ani jeho výrazné protizápalové a antioxidačné vlastnosti. Preto je koniec koncov odporúčaný pri ochorení cukrovkou, rakovinou a pod.

Odporúčame: majú vaše deti radi sladké? V tom prípade by vám doma nemal chýbať práve javorový sirup. Ten sa totiž oi. Podieľa na správnom vývoj kostí a chrupaviek, čo je v období rastu podstatné. Avšak aj v tomto prípade platí, že všetkého s mierou.

Javorový sirup v kuchyni

V úvode sme spomenuli lievance a ďalšie pochutiny s javorovým sirupom. V kuchyni je ním samozrejme nahradzovaný rafinovaný cukor, ktorý nie je práve najzdravšie. Môžete ho napríklad použiť do sladkých ciest a pochutnáte si úplne rovnako, možno lepšie, rozhodne sa ale budete stravovať zdravšie. Hocikoho by síce mohla odradiť vyššia obstarávacia cena tohto prírodného sladidla, však na zdraví sa v žiadnom prípade nevypláca šetriť. Používajte ho teda aspoň raz za čas.

Kontrola článku:
Dátum
Článok o
Javorový sirup - zdravé sladidlo
Hodnotenie autora
51star1star1star1star1star

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*