Klinček: účinný (nielen) proti bolesti

Účinný liek proti bolenie zubov

Rovnako v ďalších tisícročiach išlo o cenený predmet obchodu a dnes sa bežne používa aj u nás. A čo že je vlastne klinček? Jedná sa o sušený kalich s pukmi z tropickej rastliny zvanej klinčekovec lúčna (lat. Syzygium aromaticum či Eugenia caryophyllus).

Liečivé účinky klinčekov

Klinček obsahuje veľa účinných látok, ako sú napr. Triesloviny, flavonoidy či silice. Využívaný je pritom vo forme prášku, oleja alebo tinktúry. Klinček má antibakteriálne účinky a zároveň posilňuje imunitu. Jedná sa tiež o veľmi účinné anestetikum a analgetikum, pretože dokáže pomôcť k úľave od bolesti. Toho je často využívané v zubnom lekárstve. Pozitívne totiž pôsobí pri paradentóze (zápalové ochorenie závesného aparátu zubov), ale aj v prípade akútnej bolesti ďasien a chrupu.

Tip: ak vás začne bolieť zub a nemôžete okamžite navštíviť lekára, vypláchnite si ústa klinčekovú tinktúrou, potrite postihnutú oblasť olejom, prípadne rozžujte jeden až dva klinčeky. Prítomná silice totiž pomerne efektívne znižuje bolesť zubného nervu.

Klinček je často používaný aj pre svoje dezinfekčné účinky. Okrem toho vie pomôcť pri zažívacích problémoch a pôsobí močopudne. Navyše je možné inhalovať klinčekovej výpary, a to pri zápaloch horných ciest dýchacích či v priebehu problémov s dutinami a pľúcami. Tento postup ostatne môžete vyskúšať aj pri nádche. Podľa niektorých informácií klinček dokonca povzbudzuje činnosť srdca a občas býva tiež označovaný za afrodiziakum. Zvonku ho potom možno použiť pri bolestiach kĺbov.

Príprava klinčekovej tinktúry: približne 10 gramov klinčeka a polovicu väčší škorice naložíte do pol litra liehu (ethanolum min. 60%). Potom už len necháte obsah dva týždne lúhovať na teplejšom mieste.

Klinčeky ako korenie

Klinček je v kuchyni využívaný pre svoju silnú aromatickú vôňu a horkú chuť. Mali by ste ho však používať čo možno najčerstvejšie, lebo len tak sa prejaví vyššie spomínané vlastnosti. Ako korenie pritom nachádza rozmanité uplatnenie. Hodí sa napr. K rôznym druhom mäsa či zeleniny, na dochutenie ryže, ale aj k sladkým pokrmom. S množstvom klinčekov to každopádne nepreháňajte, pretože vďaka vysokej aromacity by ste mohli „přebýt“ chuť samotného pok
Překladač Google pro firmy:Translator ToolkitPřekladač webových stránekNástroj pro hledání nových trhů

Kontrola článku:
Dátum
Článok o
Klinček
Hodnotenie autora
51star1star1star1star1star

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*