Kokosový olej: pravdepodobne najzdravší olej na Zemi

Potravinové doplnky

OOleje sa v súčasnosti využívajú v širokej škále variantov. Rozdielne typy sa navzájom líšia. Kým napr. Taký palmový olej z oplodie palmy olejnej (Elaeis guineensis) je veľmi nezdravý a zároveň má jeho produkcia dosť negatívne ekologické dopady, kokosový olej z jadier orechov kokosovej palmy (Cocos nucifera) býva naopak označovaný za vôbec najlepší variant na varenie a vyprážanie potravín, pretože obsahuje veľa zaujímavých látok a navyše je termostabilný.

Aký je rozdiel medzi kokosovým tukom a olejom? Prakticky žiadny, oboje je rovnaký produkt, v našom článku budeme používať termín kokosový olej.

Kokosový olej pre štíhlu postavu, ako aj pre športovcov

Kokosový olej obsahuje veľké množstvo triglyceridov so strednou dĺžkou uhlíkatého reťazca (Medium Chain Triglycerides čiže MCT), vďaka čomu účinkuje skutočne pozitívne na ľudské zdravie. K ich trávenie totiž nie je potrebná prakticky žiadna energia a navyše sa neukladajú do tukových zásob, ale zužitkované sú v pečeni, kde sa postupne premieňajú na energiu. Kokosový olej však obsahuje aj ďalšie účinné látky (napr. Vitamíny A, C, E alebo kyselinou laurovou). Niektoré z nich pritom pôsobí kladne na spaľovanie tukov v tele, takže sa jedná o skutočne mocnú „zbraň“ pre tých, ktorí bojujú s prebytočnými kilogramami, ale ide aj o vhodný typ oleja pre športovcov.

Odporúčame: ak chcete používať olej s čo najvyšším množstvom vyššie spomínaných účinných látok, samozrejme si ho kúpte panenský, teda za studena lisovaný.

Kokosový olej v kuchyni

Už sme spomenuli, že výhodou kokosového oleja či kokosového tuku je jeho termostabilita. Čo to však znamená? Predovšetkým musíme spomenúť, že pri teplote do 25 ° C zostáva tuhý. Najmä sa však až do teploty cca 190 ° C neprepaluje a nemení na vysoko škodlivé trans mastné kyseliny, ktoré nemajú pre ľudský organizmus žiadny pozitívny prínos, ale iba naopak. Navyše musíme doplniť, že kokosový olej nemá po tepelnej úprave v podstate žiadnu vôňu ani chuť. To je samozrejme veľký rozdiel napr. oproti olivovému oleju. Môžete ho teda použiť pri príprave akýchkoľvek pokrmov, ktorých chuť ani vôňu nijako neprebije.

Prečo používať kokosový olej?

Okrem vyššie uvedených účinkov má olej z jadier kokosových orechov ešte mnohé ďalšie pozitívne vlastnosti. Tak napríklad pôsobí veľmi kladne na pokožku, ktorú vyživuje, hydratuje a navyše vie pomôcť aj s niektorými neduhy ako napr. s akné či suchou kožou. Okrem toho má blahodárny vplyv na vlasy, ktoré sú po jeho použití hebké a lesklé a menej sa lámu, ale tiež na nechty, pery alebo zuby, takže býva súčasťou zubných pást. Muži ho navyše môžu použiť po holení, ženy k lepšiemu odstránenie make-upu a obaja partneri pri vzájomnej masáži, a to aj vďaka jeho jemnej vôni.

Kontrola článku:
Dátum
Článok o
Kokosový olej
Hodnotenie autora
51star1star1star1star1star

1 Trackback / Pingback

  1. Kokosový olej a tuk - účinky na zdravie a používanie

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*