Koriander siatý – ako liečivá bylinka

Latinský názov: Coriandrum sativum L.

Väčšina ľudí má koriander siaty spojený predovšetkým s oblasťou gastronómie, aj keď rastlina ako celok relatívne páchne. V kuchyni sa každopádne používa ako korenie, najskôr však základné informácie.

Výskyt: pôvodom je z východného Stredomoria, pričom pestovaný začal byť pomerne dávno. Aktuálne sa pestuje aj u nás a ojedinele aj splaňuje.

Opis a účinné látky: koriander siaty patrí do čeľade mrkvovitých. Jedná sa o jednoročnú mrkvovitú bylinu, ktorej byľ dosahuje výšku až jedného metra a hore sú konáre. Spodné listy sú jednoducho sperené a stopkaté, horné listy sediace pošvou sú sperené dvakrát až trikrát. Listy majú delené, čiarkovité úkrojkami. Kvety majú bielu alebo ružovú farbu, pričom tvoria okolíky. Plod je guľatý a hnedožltý. Koriander kvitne v období júna a júla. Účinnými látkami sú predovšetkým silice a niektoré vitamíny skupiny B.

Užitočné časti: pre liečebné účinky je využívaný hlavne plod a listy, v gastronómii potom aj vňať a semená.

Koriander ako liečivá bylinka

Koriander siaty pôsobí pozitívne pri niekoľkých ťažkostiach. Na prvom mieste menujme jeho pozitívny vplyv na trávenie, pretože podporuje tvorbu žalúdočných štiav. Môžete ho teda užívať v prípade zažívacích ťažkostí – účinkuje kladne pri nadúvaní a nechuti do jedla, ale tiež pri bolestiach brucha či pri kolike. Navyše dokáže účinne hubiť črevné parazity, čo je tiež veľmi dôležitou vlastnosťou.

Kladne ale pôsobí aj na nervovú sústavu a zabudnúť nesmieme ani na jeho stimulačné účinky. Koriander siaty je možné navyše používať zvonka. Obklady z tejto bylinky sú totiž doporučované pri reumatických problémoch kĺbov. Patrí sa doplniť, že nemá takmer žiadne kontraindikácie, preto ho môžu používať takmer všetci. Jedinou výnimkou sú osoby s poruchami zrážanlivosti krvi (obsahuje totiž kumarín).

Použitie koriandra v kuchyni

Väčšina ľudí má koriander siaty spojený predovšetkým s oblasťou gastronómie, aj keď rastlina ako celok relatívne páchne. V kuchyni sa každopádne používa ako korenie, pričom semená sú súčasťou kari korenia. Hodí sa však tiež na nakladanie (napr. uhoriek či húb) a tvorí neoddeliteľnú súčasť mnohých omáčok, šalátov, majonéz, plniek či nátierok. Pridáva sa ale tiež do sladkých jedál (marmelád, perníkov, cukroviniek a pod.). Znamenitý je navyše v kombinácii s rybami alebo grilovaným či inak pripraveným mäsom.

Tip na záver: ak chcete spojiť príjemné s užitočným, používajte túto rastlinu až v úplnom závere varenia, pečenia alebo grilovania. Teplo totiž v koriandry ničí účinné látky!

Zdieľanie príspevku cez sociálne siete:

  • 1
    Share

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*