Lapacho: zdravý bylinný čaj z Južnej Ameriky

Obľúbený bylinný čaj

Lapacho je stále obľúbenejšie bylinný čaj, ktorému je pripisovaná rad priaznivých účinkov na ľudské zdravie. Jeho pôvod je nutné hľadať v rozsiahlych oblastiach Južná Amerika (Peru, Bolívia, Brazília, Paraguaj a severnú časť Argentíny), kde ho používali pôvodní obyvatelia vrátane Inkov. Získavaný je z kôry stromov rovnakého názvu, a to konkrétne z dvoch druhov, Lapacho Colorado a Lapacho Morado. Niektoré z týchto stromov sú pritom staré až sedem stáročia.

Blahodarné účinky lapacha

Lapacho obsahuje veľa účinných látok, z ktorých je potrebné spomenúť predovšetkým flavonoidy, saponíny, katechíny alebo chinóny. Práve vďaka nim pôsobí blahodárne na ľudské zdravie. Predovšetkým sa jedná o prostriedok celkovej detoxikácie organizmu a stimulácia jeho imunitného systému. Navyše dokáže pomôcť so zápalmi. Ďalšími pozitívnymi účinkami sú znižovanie zrážanlivosti krvi a povzbudzovanie látkovej výmeny. Okrem toho pôsobí kladne na výmenu cukru, nervový systém, ale zmierňuje aj bolesť a pôsobí močopudne.

Vzhľadom k tomu, že sa jedná o prírodné antibiotikum, lapacho je doporučované aj v prípadoch prechladnutia, nádchy, ale tiež pri závažnejších ochorení ako napr. Zápalu priedušiek (bronchitída), dutín či choroby dýchacích ciest. Niekedy sú tomuto bylinnému čaji pripisované účinky pri potláčaní rakovinového bujnenia. Na druhú stranu mnohé štúdie tieto závery nepotvrdzujú. Navyše sa objavujú informácie, že by sa lapacho nemalo používať v príliš vysokých dávkach, a to najmä pri horúčkach a infekčných chorobách. Zriedkavo sa môžu prejaviť aj alergické reakcie, inak nie sú známe vedľajšie účinky.

Ako si lapacho pripraviť?

Lapacho je možné zakúpiť v mnohých špecializovaných e-shopoch či kamenných obchodoch, a to v mnohých variantoch (napr. V kombinácii s jahodami). A ako si pripraviť tento účinný bylinný nápoj? Do litra vriacej vody pridáte 4 vrchovaté lyžičky a necháte približne 5 minút variť. Potom je nutné ponechať ešte cca 20 minút lúhovať. Denne vypite 2 až 3 šálky studeného či horúceho lapacha. Na záver vám odporúčame, aby ste k príprave a konzumácii používali sklo alebo porcelán, nie hliníkové či zinkové nádoby.

Kontrola článku:
Dátum
Článok o
Lapacho
Hodnotenie autora
51star1star1star1star1star

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*