Mäta pieporná: liečivá rastlina s vysokým obsahom mentolu

Latinský názov: Mentha piperita

Mäta pieporná: liečivá rastlina
Mäta pieporná

Látky, ktoré mäta pieporná obsahuje, môžu významne ovplyvňovať tráviacu sústavu človeka. Dokážu totiž pomáhať pri kŕčoch, zápaloch, nechutenstvo aj nevoľnosti a navyše vie upokojiť podráždený žalúdok, všetko ale postupne ..

Výskyt: hoci sa v súčasnej dobe mäta pieporná pestuje po celom svete, a to predovšetkým v miernych pásoch, jej pôvodnou domovinou je s najväčšou pravdepodobnosťou západná Európa. Vo voľnej prírode ju dnes však takmer nenájdeme.

Opis a účinné látky: mäta pieporná patrí medzi vytrvalé byliny a podľa vedeckej klasifikácie patrí do čeľade hluchavkovitých. Dosahuje výšku až trištvrte metra, byľ je priama, listy stopkaté a kvety majú ružovú či fialkastú farbu. Medzi najzaujímavejšie účinné látky nepochybne patrí silice, ktorej súčasťou je predovšetkým mentol, ale taktiež triesloviny, flavonoidy alebo horčiny.

Užitočné časti: zbieraná je vňať.

Aké sú účinky mäty na ľudské zdravie?

Látky, ktoré mäta pieporná obsahuje, môžu významne ovplyvňovať tráviacu sústavu človeka. Dokážu totiž pomáhať pri kŕčoch, zápaloch, nechutenstvo aj nevoľnosti a navyše vie upokojiť podráždený žalúdok. Zároveň pôsobí proti nadúvaniu, ale zdôrazniť musíme predovšetkým ich kladný vplyv na celkové fungovanie metabolizmu, vďaka čomu môžu efektívne pomáhať aj s chudnutím. Podieľa sa však tiež na správnej funkcii takých orgánov, akými sú žlčník, pečeň alebo pankreas.

Čaj z mäty piepornej vám môže výrazne prospieť, ak trpíte častou únavou alebo psychickými problémami, teda napr. depresiami. Vzhľadom na stimulujúcim účinkom duševných procesov sa zároveň podieľa na celkovom zlepšenie pamäti. Mätu piepornú navyše nemusíte ani konzumovať, aby bola zdraviu prospešná. Inhalácia výparov z odvaru totiž dokáže vďaka vysokému obsahu mentolu uvoľňovať dýchacie cesty, obklady potom majú kladný vplyv na bolesť hlavy a v neposlednom rade s nimi možno vyzrieť aj na rôzne kožné problémy ako napríklad akné či vyrážky.

Využitie mäty piepornej v kuchyni

Rastlina má pomerne výraznú chuť, takže nie je divu, že jeden z ľudových názvov znie „korenia mäta“. V kuchyni sa táto bylinka, respektíve jej listy používajú na dochucovanie omáčok, šalátov a niekedy bývajú využívané aj pri príprave rôznych druhov mäsa a zeleniny. Mäta však nachádza uplatnenie aj pri výrobe celého radu nápojov, medzi ktoré patrí aj alkoholické nápoje ako Mojito alebo „Zelená“. Z priemyselnej hľadiska je potom používaná tiež na výrobu žuvačiek či mentolových cukríkov.

Recept na zdravý čaj z mäty piepornej: príprava je naozaj jednoduchá. Tri lyžičky sušených listov zalejete zhruba pol litrom vody a necháte štvrť hodinky lúhovať. Okrem toho možno čaj z mäty piepornej pripraviť aj v kombinácii s ďalšími zdravými bylinkami, medzi ktoré napríklad patrí medovka lekárska.

Kontrola článku:
Dátum
Článok o
Mäta pieporná
Hodnotenie autora
51star1star1star1star1star

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*