Medvedí cesnak: účinná jarná detoxikácia

Latinský názov: Allium ursinum L.

Medvedí cesnak
Medvedí cesnak

Medvedí cesnak (správne cesnak medvedí) je jedným z prvých poslov jari, ktorý nám rovnako ako napríklad snežienka jarná môže po zime výrazne pomôcť nabrať novú vitalitu. Ide totiž o veľmi účinný prostriedok detoxikácie organizmu, všetko ale postupne ….

Výskyt a kde rastie: medvedí cesnak je predovšetkým európskou rastlinou, ktorá sa vyskytuje na mnohých miestach Starého kontinentu. Rastie teda aj na našom území, a to najmä na Morave a v severovýchodných Čechách.

Opis a účinné látky: táto bylinka je radená do čeľade amarylkovitých, kam napokon patrí aj cesnak siaty. Jedná sa o trvalku, ktorá miestami dorastá až do výšky blížiacej sa pol metra. Disponuje podzemné cibuľou, listy sú napospol prízemné a stopkaté, ich čepele potom úzko eliptické až vajcovité. Kvetenstvom je lichookolík, ktorý skladá sa z maximálne 20 kvetov bielej farby. Plodom je tobolka. Medvedí cesnak obsahuje silicu, horčiny, minerálne látky a veľké množstvo vitamínu C.

Užitočné časti: zbieraná je vňať, listy a cibule.

Liečivé účinky medvedieho cesnaku

Medvedí cesnak (správne cesnak medvedí) je jedným z prvých poslov jari, ktorý nám rovnako ako napríklad snežienka jarná môže po zime výrazne pomôcť nabrať novú vitalitu. Ide totiž o veľmi účinný prostriedok detoxikácie organizmu. Pamätajte ale, že svoju účinnosť stráca so sušením, takže by ste ho mali konzumovať iba čerstvý. Ak teda chcete jar odštartovať naozaj prečistené, medvedí cesnak si určite zožeňte, prípadne sami vypestujte.

Mohlo by vás zaujímať: pýtate sa prečo má táto rastlinka vlastne taký názov? Potom vedzte, že je to vďaka obľúbenosti u medveďov. Zástupcovia tohto druhu ho totiž radi konzumujú po zimnom spánku. Na jar teda nie je využívaný len človekom.

Medvedí cesnak pôsobí pozitívne aj na krvný tlak a hladinu cukru a cholesterolu v krvi. Navyše krv čistí a má kladný vplyv aj na srdce. Zároveň predstavuje výbornú prevenciu proti kardiovaskulárnym chorobám. Okrem toho si vie poradiť s plesňami, mykózami či baktériami, rovnako ako s parazitmi v črevách. Využívaný je rovnako pri ťažkostiach so zažívaním vrátane hnačiek. Odporúčaný býva aj pri chrípke a prechladnutí, ale aj pri problémoch horných dýchacích ciest. Navyše pôsobí močopudne, antibioticky a antioxidačne. Niekedy je dokonca dávaný do súvislosti s pomocou pri nádorových ochoreniach.

Medvedí cesnak v kuchyni

Ako už sme spomenuli, cesnak medvedí používajte v čo najčerstvejším stave. Táto rastlina chuťou pripomína „klasický“ cesnak, však nie je toľko aromatická. Môžete si ju jednoducho dať na chlieb s maslom, ale tiež pridať do šalátov. Čerstvá vňať je veľmi vhodná na dochutenie polievok či omáčok, prípadne k mäsu. Výborne sa hodí aj do rizota a listy môžete použiť ako náhradu špenátu. Ak teda zatiaľ medvedí cesnak v kuchyni nepoužívate, počkajte na jar a zaraďte ho do svojho jedálnička.

Recept na šalát s medvedím cesnakom: listy rastliny umyte a nakrájajte. To isté potom urobte aj s paradajkami a zmiešajte. Potom už len stačí pridať olivový olej, soľ a korenie.

Pesto s medvedím cesnakom: Rozmixujte približne 1 väčší zväzok medvedieho cesnaku, pridávajte postupne 4 lyžice rastlinného oleja, po rozmixovanie pridáme 20-40 g nastrúhaného alebo najemno nakrájaného parmezánu a podľa ľubovôle dochutíme soľou – a máme hotovo!

Kontrola článku:
Dátum
Článok o
Medvedí cesnak
Hodnotenie autora
51star1star1star1star1star

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*