Mladý zelený jačmeň – aké sú jeho účinky?

Superpotravina dneška - očistite svoj organizmus

ZZelené potraviny patrí v dobe preferovanie zdravého životného štýlu k veľmi obľúbeným, pretože ich pravidelný príjem má výrazne pozitívne účinky na ľudské zdravie. Populárne sú najmä dve super-potraviny z tejto oblasti, a to chlorella a mladý zelený jačmeň. Nižšie si povieme viac o druhom menovanom „zázraku“, ktorého obľuba je aktuálne skutočne na vzostupe.

Jačmeň siaty – využitie a obsah účinných látok

Jačmeň siaty (Hordeum vulgare L.) pozná pravdepodobne úplne každý. Veď sa tiež jedná o jednu z najdlhšie pestovaných rastlín v dejinách ľudstva. V súčasnej dobe je najvýznamnejšou využitie tejto obilniny pri výrobe sladu, ktorý sa následne používa na výrobu piva. „Tekutý chlieb“ nás však na tomto mieste zaujímať nebude a zameriame sa na využitie jačmeňa v skoršom štádiu jeho rastu.

Mladý zelený jačmeň je pestovaný čisto organicky, nie sú teda používané žiadne pesticídy, umelé hnojivá a pod. Nikoho zrejme neprekvapí, že k žatve dochádza ešte pred obdobím zrelosti. Prečo? V ňom totiž jačmeň obsahuje najvyššie množstvo účinných látok. Konkrétne ide o vitamíny skupiny C, B, E, H a K, minerálne látky (napr. Železo, horčík, draslík, meď, vápnik či fosfor) vrátane stopových prvkov, ale aj o vlákninu, chlorofyl či mnoho druhov aminokyselín.

Účinky mladého zeleného jačmeňa

Mladý zelený jačmeň je vďaka vysokému obsahu účinných látok pre človeka vhodný ako z hľadiska prevencie, tak z hľadiska pomoci pri rôznych zdravotných komplikáciách.

  • Detoxikácia organizmu. Táto obilnina dokáže telu pomôcť pri zbavovaní sa toxických látok aj pri celkovej regenerácii. Naviac má vynikajúce antioxidačné účinky.
  • Pomoc pri chudnutí. Mladý zelený jačmeň podporuje enzýmy, ktoré spaľujú tuky. Samozrejme sa pri zhadzovaní prebytočných kilogramov nedá spoliehať len na neho, však dokáže vašu snahu podporiť.
  • Ďalšie pozitívne účinky. Zlepšenie imunity, kladný vplyv na okysličovanie krvi a tkanív, obnova acido-alkalickej rovnováhy či prevencie mnohých chorôb – aj toho pravidelnou konzumáciou môžete dosiahnuť.
  • Pomoc pri neduhoch. Užívanie mladého zeleného jačmeňa je vhodné pri diabete, zvýšenom cholesterolu, chudokrvnosti, astme, prekyslenie žalúdka či kožných problémoch. Navyše sa spomínajú kladné vplyvy pri rakovine.
  • Neodporúčame: Cpre zdravého človeka nie sú nežiaduce účinky známe. Na druhej strane by sa mu mali vyhýbať tí, ktorí berú lieky na poruchy krvnej zrážanlivosti, alebo osoby, ktoré sú po operácii žalúdka či čriev. Rovnako zápaly hlbokého žilového systému či akútnej pľúcnej embólie jeho konzumácii vylučujú.

Ako si mladý zelený jačmeň pripraviť?

Túto obilninu si môžete vypestovať doma, alebo si ju zaobstarať vo forme tabliet alebo prášku. Ten stačí rozpustiť vo vode (cca v 150 ml) a vytvoríte tak jednoducho veľmi zdravý nápoj. Mladý zelený jačmeň možno však pridávať tiež do rôznych šalátov, müsli, nátierok alebo jogurtov. V každom prípade platí, že by ste ho mali konzumovať trikrát denne (vždy po jednej lyžičke), a to po dobu 60 až 90 dní. Potom by sa jeho priaznivé účinky mali určite dostaviť.

Kontrola článku:
Dátum
Článok o
Mladý zelený jačmeň
Hodnotenie autora
51star1star1star1star1star

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*