Mrkva obyčajná: zdraviu prospešná zelenina

Latinský názov: Daucus carota

Mrkva obyčajná
Mrkva obyčajná v supermarketech

Mrkva obyčajná patrí medzi zdraviu prospešnú zeleninu, pretože má pozitívny vplyv na celý rad zdravotných ťažkostí. Jedná sa o jednu z vôbec najznámejších a najvyužívanejších zelenín v SR.

Výskyt: mrkva pôvodne rástla na území Ázie, a to predovšetkým v jej južných častiach. Následne sa ale pričinením ľudí rozšírila ďaleko za hranice svojej pôvodnej domoviny. Dnes ju tak môžeme nájsť po celom svete, pričom sa jedná o jeden z najpoužívanejších druhov zeleniny aj v Česku.

Opis a účinné látky: mrkva obyčajná je rovnako ako napríklad ligurček lekársky radená do čeľade miříkovitých. Inak ide o dvojročnú koreňovú zeleninu, ktorá v prvom roku života vytvára prízemnú ružicu listov a v koreni zhromažďuje živiny, v druhom roku potom kvitne. Existujú pritom dva poddruhy. Kým mrkva obyčajná pravá, teda pôvodný divoká rastlina, má biely koreň, vyšľachtená mrkva obyčajná siata disponuje koreňom rôznych farieb, a to vrátane oranžovej, ktorá je u nás najznámejší. Táto koreňová zelenina v každom prípade obsahuje vitamíny (napr. Beta-karotén), antioxidanty, vlákninu a minerálne látky.

Užitočné časti: zbieraný je najmä koreň, ale občas je používaná aj vňať.

Liečivé účinky mrkvy obyčajnej

Mrkva obyčajná patrí medzi zdraviu prospešnú zeleninu, pretože má pozitívny vplyv na celý rad zdravotných ťažkostí. Kladne napríklad účinkuje pri ischemickej chorobe srdca či reumatických zápaloch kĺbov a podstatná je aj ochrana kože pred slnečnými lúčmi. Okrem toho pomáha pri močových kameňoch, pričom pôsobí močopudne a doporučovaná je rovnako pri zápche. V poslednom čase sa navyše zistilo, že mrkva môže znižovať rozvoj nádorových ochorení.

Možno vám vo výpočte účinkov mrkvy chýba pozitívny vplyv na zrak, čo je dlhodobo tradovali skutočnosť. Je síce pravda, že táto zelenina pôsobí kladne na šeroslepota, teda na zhoršené či zaniknutej videnie za šera, a môže určitým spôsobom pomáhať ku kvalitnejšiemu vnímanie zrakového vnemu na sietnici. Lenže to, že vám pri dostatočnej konzumácii mrkvy nehrozí dioptrickej chyby oka a nebudete potrebovať okuliare, je len mýtus. S týmto problémom totiž rozhodne pomôcť nedokáže.

Mrkva obyčajná v kuchyni. Nepoužívajte len koreň!

Pri príprave pokrmov je používaný predovšetkým koreň mrkvy. Nenahraditeľnú úlohu zohráva pri varení rozličných polievok a využívaný je aj ako základ rôznych omáčok. Patrí napr. Medzi koreňovú zeleninu, z ktorej sa robí tradičné česká sviečková. Koreň je však veľmi zdravý najmä v surovom stave, takže aspoň raz za čas mrkvu tepelne neupravujte a konzumujte ju buď samotnú, alebo ako súčasť zeleninových šalátov. Možností pochopiteľne máte obrovské množstvo.

Odporúčame: aj keď je väčšinou z mrkvy všeobecnej spracovaný práve koreň, uplatnenie v kuchyni môže nájsť aj vňať, a to najmä na dochutenie či dozdobenie pokrmov, tak ako napríklad petržlenová vňať. Mrkvovú vňať teda určite nevyhadzujte, ale zužitkujte ju.

Kontrola článku:
Dátum
Článok o
Mrkva obyčajná
Hodnotenie autora
51star1star1star1star1star

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*