Petržlen pôsobí kladne na naše zdravie. Prináša však aj určité riziká!

Latinský názov: Petroselinum

Petržlen pôsobí kladne
Petržlen

Silice obsiahnutá predovšetkým v plodoch povzbudzujú trávenie, lebo dochádza k vyššej sekréciu tráviacich enzýmov a k uvoľňovaniu kŕčov hladkého svalstva. Petržlen má kladný vplyv na plynatosť, chuť do jedla a účinkuje proti črevným parazitom, všetko ale postupne.

Výskyt: pôvodná domovinou petržlenu je oblasť Stredomoria. Z nej sa neskôr rozšírila do mierneho pásma Európy a Ázie, ale aj do Severnej Ameriky.

Opis a účinné látky: jedná sa o rastlinu z čeľade miříkovitých, teda rovnako ako ďalšie často používané korenie (napr. Koriander či ligurček). Petržlen je dvojročnú rastlinou. V prvom roku rastu vytvára prízemnú ružicu listov a zhromažďuje zásoby v koreni. V druhom roku sa tvoria silný koreň a objavuje sa kvetenstvo. Kvety sú strapcovité a plodom je nažka. Existuje viac druhov petržlenom, avšak v Česku sa pestujú predovšetkým dva druhy, a to petržlen všeobecná vňaťová a petržlen všeobecná koreňová. Účinnými látkami sú vitamíny (A, B, C alebo E), minerálne látky ako železo, vápnik, fosfor či draslík, ďalej flavonoidy a silicu. V listoch je navyše prítomných veľa kyseliny listovej.

Užitočné časti: použiť možno prakticky celú rastlinu, a to vrátane semien.

Petržlen pôsobí kladne na trávenie, vylučovanie i krvný obeh

Silice obsiahnutá predovšetkým v plodoch povzbudzujú trávenie, lebo dochádza k vyššej sekréciu tráviacich enzýmov a k uvoľňovaniu kŕčov hladkého svalstva. Petržlen má kladný vplyv na plynatosť, chuť do jedla a účinkuje proti črevným parazitom. Účinná je aj pri zápaloch prostaty. Navyše pôsobí močopudne a môže pomôcť aj pri ťažkostiach s močovými kameňmi a zápaloch močového ústrojenstva. Okrem toho zvyšuje činnosť obličiek, pretože zvyšuje prietok krvi v tomto párovom orgánu, ktorý slúži na odstránenie nečistôt práve z krvi.

Petržlen má teda celkovo pozitívny vplyv na krvný obeh, pričom pomáha tiež tvoriť červené krvinky. Vzhľadom k týmto vlastnostiam je rastlina tiež doporučovaná pri nepravidelnej menštruácii, ktorú pomáha upravovať. Mierne tiež znižuje krvný tlak a vďaka zvýšenému prekrveniu pohlavných orgánov ju možno použiť aj ako nie veľmi silné afrodiziakum. Mohlo by sa teda zdať, že je petržlen ideálnou potravinou. Avšak pozor! Jej konzumácia je spojená s niektorými rizikami …

Kontraindikácie a vedľajšie účinky: petržlen je síce účinnou liečivkou, však by ju v žiadnom prípade nemali vo väčšom množstve používať ľudia s ochorenia obličiek a tiež tehotné a dojčiace ženy. Môže totiž napr. Vyvolať potrat, k čomu bola dokonca v minulosti používaná. V naozaj vysokých dávkach má navyše tendencia spôsobovať poškodenie pečene, zápal obličiek, epilepsiu či anémiu.

Použitie petržlenu v kuchyni

Petržlen dodáva pripravovaným pokrmom pomerne špecifickú chuť, vďaka čomu je veľmi obľúbená a hojne používaná aj v našej kuchyni. Sušená rastlina je zvyčajne využívané k príprave čajových, zvyčajne močopudných zmesí. Petržlenová vňať potom slúži na dochucovanie či zdobenie polievok, omáčok, šalátov i mnohých ďalších pokrmov. Uplatnenie v kuchyni pochopiteľne nachádza aj nastrúhaný či nakrájaný koreň petržlenu, ktorý je napr. Základom sviečkovej omáčky.

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*