Pomelo: vynikajúca ovocie z juhovýchodnej Ázie

Latinský názov: Citrus maxima

Pomelo učinky
Pomelo

Pomelo je veľmi zdravým ovocím, ktoré ľudstvu dokáže pomôcť s mnohými neduhmi. Predovšetkým by ho mali do svojho jedálnička zaradiť jedinci, ktoré majú problémy s vysokou hladinou cholesterolu, všetko ale postupne …

Výskyt: pôvodnou domovinou pomela je juhovýchodnej Ázie. Dnes sa však bežne vyskytuje aj v ďalších častiach ázijského kontinentu, ale napríklad aj v Severnej Amerike.

Opis a účinné látky: pomelo je strom, ktorý dorastá do výšky 15 metrov. Listy sú lesklé, stopkaté a vajcovito-eliptické. Kvety majú bielu farbu, ale niekedy môžu byť aj dožlta. Plodom je citrus (nazývaný taktiež pomelo), a to dokonca vôbec najväčšie citrus na svete, ktorý môže dosahovať priemere až 50 cm! Plody obsahujú niektoré účinné látky vo väčšom množstve, a to predovšetkým vitamín C, vlákninu, draslík či železo.

Užitočné časti: využívané sú najmä plody, liečivé účinky sú však prisudzované aj kvetom, semenám a dokonca aj kôre.

Pomelo a jeho liečivé účinky

Pomelo je veľmi zdravým ovocím, ktoré ľudstvu dokáže pomôcť s mnohými neduhmi. Predovšetkým by ho mali do svojho jedálnička zaradiť jedinci, ktoré majú problémy s vysokou hladinou cholesterolu. Celkovo sa potom jedná o veľmi účinné riešenie pre prevenciu srdcových ochorení. Pozitívne navyše pôsobí aj pri anémii (tzn. chudokrvnosti), pretože pomáha vstrebávať železo. Toto ovocie patrí tiež medzi antioxidanty, takže má kladný vplyv na voľné radikály.

Aj ak vás sužujú tráviace problémy, môžete vyskúšať pomelo, lebo zlepšuje trávenie. Odporúčané je však tiež ako prevencia pred „klasickými“ ťažkosťami, medzi ktoré patrí napr. kašeľ, zahlienené dýchacie cesty či chrípka. Vzhľadom na to, že nemá vysoké množstvo kalórií, do jedálnička ho môžu zaradiť aj ľudia, ktorí držia nejakú tú diétu. Ak teda chcete doma začať používať širšie spektrum ovocných plodov, pomelo môžete určite začať.

Odporúčame: ak to raz za čas preženiete s alkoholom, potom vedzte, že pomelo vám dokáže pomôcť aj s nepríjemnou opicou.

Použitie pomela v kuchyni

Pomelo je samozrejme ideálne konzumovať surové a čerstvé, napokon rovnako ako iné druhy ovocia. Stačí ho teda len olúpať a jesť, pričom chuťovo asi najviac pripomína grapefruit. Kúpiť (alebo vyrobiť) si môžete aj pomelovej džús, prípadne marmeládu. Využiť ho ale tiež možné pri príprave najrôznejších ovocných šalátov. Možností skrátka máte viac, v každom prípade pomelo určite vyskúšajte, pretože do svojho jedálnička zaradíte ďalšie (citrusové) ovocie, ktorého nie je nikdy dosť.

Recept na vitamínovou „pecku“ s pomelo: olúpte pomelo a pomaranč. Následne olúpte aj mango a zbavte sa kôstky. Všetko ovocie nakrájajte na kúsky, dajte do mixéra a rozmixujte, pričom pridajte zhruba dve lyžičky medu. Potom ešte môžete posypať jadierkami z granátové jablká a servírovať.

Zdieľanie príspevku cez sociálne siete:

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*