Rakytník – veľmi efektívny v boji s rôznymi chorobami

Latinský názov: Hippophae rhamnoides

Rakytník ešte pred niekoľkými desiatkami rokov nebol príliš známou rastlinou, hoci je pravdou, že bol vďaka svojim liečivým účinkom pestovaný už starovekými Grékmi. Nebývalý „boom“ používania tejto bylinky však nastal predovšetkým na konci 20. storočia. Vtedy sa zistilo, že je skutočne veľmi efektívny v boji s rôznymi chorobami, ktoré sužujú ľudstvo. V novom tisícročí ho teda môžeme nájsť v mnohých podobách na pultoch celej rady obchodov (nielen) so zdravou výživou.

Najprv ale troška teórie. Biologický názov vlastne znie rakytník rešetliakový (Hippophae rhamnoides), čo je ker, na ktorom nás budú zaujímať jeho oranžové bobule. Tie dozrievajú približne v priebehu augusta až októbra, teda na rozhraní leta a jesene, pričom práve v tomto období majú najviac pozitívne pôsobiacích látok. Aké to sú? Predovšetkým vitamín C, a to v desaťkrát väčšom množstve než napríklad v pomaranči, ale tiež vitamíny B, A, F, K či D. Ďalej sú tu prítomné organické kyseliny, minerály, pektín, triesloviny, silice a rad ďalších látok.

Kozmetické využitie rakytníka

Ak chcete, aby vaša pleť vyzerala čo najlepšie, vynikajúcim prostriedkom je rakytníkový olej. Ten je súčasťou série kozmetických výrobkov, pretože má vynikajúce regeneračné účinky. Jeho vlastnosti totiž pri pravidelnejším používaní vedú k omladeniu pokožky. Navyše nesmieme zabudnúť ani na skutočnosť, že rakytníkový olej dokáže pleť ochraňovať. To znamená, že je tiež používaný v kozmetike, ktorá ľudskú pleť chráni proti ostrým slnečným lúčom.

Rakytník a liečivé účinky

Rakytník rešetliakový nie je len súčasťou olejov, ale možno si ho zaobstarať aj v mnohých ďalších podobách. K dispozícii tak máte aj rakytníkové masti, rôzne potravinové zmesi, prípadne niektoré nápoje (čaje, likéry, šťavy a pod.). Ich liečivé účinky sú pritom vskutku univerzálne.

  • Podpora imunitného systému. Imunita je najdôležitejšia v tom, aby sme sa vyvarovali rôznym chorobám a ďalším zdravotým problémom. Práve rakytník posilňuje obranyschopnosť organizmu, a to proti chorobám, infekciám aj stresu.
  • Pozitívny vplyv na zažívanie. Kľúčová je tiež podpora činnosti pečene a pankreasu, prípadne tvorby žlče a tráviacich enzýmov. Zároveň je dôležitá aj schopnosť liečiť žalúdočné vredy. Doplňme ešte zlepšenú peristaltiku čriev a kladné pôsobenie pri vzniku hemoroidov.
  • Pomoc pri liečbe rakoviny. Užívanie rakytníka sa odporúča pri ožarovaní rakoviny, pričom dobre pôsobí predovšetkým pri rakovine zažívacej sústavy či krčka maternice. Navyše boli objavené jeho celkové protinádorové účinky.
  • Mnohé ďalšie kladné vplyvy. Rakytník je vhodné užívať pri hnačkách, kožných problémoch alebo reumatizmu. Pozitívne působí aj na činnosť pľúc, reguluje krvný obeh, bráni vypadávaniu vlasov a navyše vie čistiť ľudský organizmus od toxických splodín.

Príprava domáceho rakytníkového džemu: ak chcete spojiť príjemné s užitočným, džem z rakytníka je perfektným riešením. Stačí iba rozvariť zrelé bobule s niektorým druhom ovocia, napr. S jablkami (cca 1: 1), prepasírovať a dať opäť variť. Následne už len pridáte cukor a zmes vložíte do pohárov.

Zdieľanie príspevku cez sociálne siete:

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*