Rozmarín a jeho využitie

Latinský názov: Rosmarinus officinalis

[dropcap]R[/dropcap]Rozmarín lekársky či rozmarín lekársky (lat. Rosmarinus officinalis) patrí do čeľade hluchavkovitých. Jedná sa o stále zelený poloker, ktorý môže vyrásť až do výšky troch metrov. Pochádza z juhu Európy, kde sa používal už v staroveku a pre svoje vlastnosti nachádzal uplatnenie aj v ďalších obdobiach ľudských dejín. Konkrétne bol vyhľadávaný pre svoje liečivé účinky, ale využíval sa aj ako korenie a pre rôzne kultové účely. Rozmarín je navyše veľmi obľúbený aj na začiatku tretieho tisícročia …

Pestovanie rozmarínu lekárskeho

Tejto bylinke v žiadnom prípade nesvedčia veľký chlad, takže jej celoročné pestovanie vonku je u nás trochu problematické. Preto je doporučované zasadiť ju do nádoby. V teplejších mesiacoch ju môžete mať vo vonkajšom prostredí, na zimu je potom vhodné umiestnenie dovnútra (ideálna teplota 5 ° – 15 ° C). Rozmarín kvitne na začiatku leta, kedy má krásne modré kvety. Práve v tomto období je vhodné zbierať časti na použitie, teda listy či vňať z nedrevnaté časti. Môžete ich používať čerstvé alebo usušiť na neskôr.

Prekrvenie organizmu a ďalšie liečivé účinky

Rozmarín obsahuje rad účinných látok, či už sa jedná o silice, organické kyseliny, triesloviny či flavonoidy. Pomerne výnimočný je v tom, že zvyšuje krvný tlak, čím zlepšuje prekrvenie tela. Používať ho teda môžete pri príliš nízkom tlaku krvi, ale s jeho pomocou možno tiež celkovo zlepšiť činnosť obehovej sústavy, svalov, kĺbov či mozgu. U žien navyše upravuje menštruáciu. Na druhej strane by sa nemal používať v priebehu tehotenstva, pretože pôsobí aj na prekrvenie maternice. Vyhnúť by sa mu potom mali aj osoby s vyšším krvným tlakom, epileptici, deti do šiestich rokov a dojčiace ženy.

Rozmarín lekársky v každom prípade podporuje činnosť pečene, zvyšuje tvorbu a vylučovanie žlče a pomáha aj pri rôznych problémoch s tráviacou sústavou. Navyše má aj upokojujúce účinky a jeho užívanie môže byť prevenciou proti niektorým druhom rakoviny. Uplatnenie tejto bylinky je možné tiež pri rôznych kožných problémoch. Je totiž veľmi vhodná na čistenie pleťou, pri tvorbe ekzémov a hodí sa aj k lepšiemu hojenie rán a pomliaždenín. Zároveň sa z nej dá vyrobiť účinný repelent proti kliešťom (pozri nižšie).

Využitie rozmarínu v kuchyni

Ďalším dôvodom, prečo je rozmarín tak obľúbený, je jeho intenzívna a príjemná vôňa i chuť. To v kombinácii so skutočnosťou, že pôsobí pozitívne na trávenie, spôsobilo, že je hojne využívaný pri príprave pokrmov. Čerstvé i sušené výhonky a listy sa hodia k rôznym druhom mäsa aj k syrom, používať ho možno však oveľa univerzálnejšie, napríklad na výrobu džemov a pod. Musíme však doplniť, že sa jedná o rastlinu s veľmi silným arómou a chuťou, preto jej používanie nepreháňajte a pridávajte ju do jedál skôr v menšom množstve. V opačnom prípade až príliš „prebije“ chuť samotného pokrmu.

Repelent proti kliešťom: stačí priviesť do varu liter vody, pridať rozmarín (napr. Jedno kúpené balenie) a vylúhovať. Až voda vychladne, nálev prefiltrujete a pridáte lyžicu bieleho vínneho octu. Túto tinktúru je nutné uchovávať v chlade, a ak treba, naplníte ju prázdny rozstrekovač a použijete.

Zdieľanie príspevku cez sociálne siete:

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*