Šafrán – korenie, ktoré patria medzi najdrahšie na svete

Najdrahšie korenie sveta

KKeď sa povie, že je niečoho „ako šafranu“, znamená to, že daná vec nie je práve najbežnejšie a musíme s ňou šetriť. Prečo toto príslovie vlastne vzniklo? Šafran ako korenie je totiž naozaj veľmi drahý. Získavanie je z rastliny s názvom Šafran siaty (Crocus sativus), ktorej sa darí v teplých oblastiach a za jej pôvodnú domovinu je považovaná západnej Ázie. Už v staroveku sa pritom jednalo o luxusný tovar, ktorý si nemohol dovoliť len tak niekto, čo platí aj v súčasnosti.

Dôvodom, prečo je šafran tak cenný, je jeho zložité získavanie. Samotné korenie totiž pochádza z fialových kvetov tejto rastliny, teda skôr z troch sušených priblíženie sa, ktoré sú vo vnútri. Tie sa môžu zbierať iba ručne a na jeden kilogram korenie šafran je potreba až 200 tisíc kvetov. Niet teda divu, že ho síce možno bežne zohnať, ale za jedno kilo môžete zaplatiť státisíce korún! Ak by ste ho teda chceli skutočne použiť, pár gramov vás bude stáť niekoľko sto korún …

Pozor: v Česku rastie šafran bielokvetá (Crocus albiflorus) a šafran karpatský (Crocus heuffelianus). Ak si hovoríte, že vyskúšate tieto druhy a ušetríte, rozhodne to nerobte. Okrem šafranu siateho sú totiž ostatné druhy väčšinou jedovaté!

Zloženie a liečebné účinky šafránu

Šafrán obsahuje množstvo aromatických látok, ale aj sacharidy, minerálne látky (draslík, horčík, vápnik či železo), karotenoidy, flavonoidy, silicu, terpenoidy, tuky, niektoré vitamíny (najmä. C) a pod. Za jeho typickú ostrú a horkú chuť je pritom „zodpovedná“ látka zvaná picrocrocin, ktorej sušením vzniká tzv. safranalu. K liečeniu sú každopádne využívané nielen blizny, ale aj vňať a kvet. Pôsobí oi. ako účinné afrodiziakum, ale majú tiež pozitívny vplyv na ľudskú psychiku alebo niektoré druhy rakoviny.

Šafran ako korenie v kuchyni

Aróma šafranu dokáže zvýrazniť chuť mnohých jedál a zároveň dodá jednotlivým pokrmom žltú farbu. Je s ním však potrebné šetriť, a to nielen vďaka jeho vysokej obstarávacej cene. Pri nadmernom použití totiž môže jedlo chutiť až príliš horko, čo si rozhodne neprajeme. Koľko ho teda upotrebiť? Často sa uvádza, že korenie šafran postačí nabrať iba na špičku noža na celé jedlo. Možno sa ale teraz pýtate, k akým jedlám je vlastne vhodné. Možností existuje celý rad …

Hojne je využívané na dochutenie rôznych polievok, omáčok či príloh ako napr. Ryže, cestovín alebo kuskusu. Ďalej sa hodí k mnohým druhom mäsa či syra, ale uplatnenie nájde aj v kombinácii so sladkými jedlami (zákusky, krémy a pod.), Ovocím či alkoholickými nápojmi (napr. S likéry či vínom). Pre úplnosť doplňme, že šafran sa aktuálne používa predovšetkým v niektorých európskych kuchyniach (najmä francúzske a španielske), ďalej v kuchyni arabskej a tiež na Ďalekom východe, konkrétne v Indii a Číne.

Kontrola článku:
Dátum
Článok o
Šafrán - korenie
Hodnotenie autora
51star1star1star1star1star

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*