Saturejka záhradná: menej známa, ale účinná liečivka

Latinský názov: Satureja hortensis

Saturejka záhradná

Saturejka síce nepatrí medzi najznámejšie liečivky, avšak v niekoľkých ohľadoch má na ľudské zdravie skutočne blahodárne účinky. Veľmi dobre napr. Pôsobí na tráviacu sústavu, všetko ale postupne ..

Výskyt: saturejka sa dnes vyskytuje na mnohých miestach, ale jej pôvodnou domovinou je oblasť Stredomoria. V strednej Európe ju poznáme už od čias stredoveku, pričom rovnako ako dnes bola aj v minulosti používaná ako korenie a liečivka.

Opis a účinné látky: saturejka je jednoročná rastlina z čeľade hluchavkovitých, ktorá dorastá do výšky 30 cm (niekedy aj viac). Listy sú tmavozelené, úzke a na konci špicaté. Kvety, ktoré sa objavujú od júla do septembra, majú predovšetkým fialkastú farbu. Táto byliny obsahuje niektoré zaujímavé účinné látky, z ktorých budeme vymenovať horčiny, triesloviny a silice.

Užitočné časti: využívaná je vňať.

Liečivé účinky satorejky záhradné

Saturejka síce nepatrí medzi najznámejšie liečivky, avšak v niekoľkých ohľadoch má na ľudské zdravie skutočne blahodárne účinky. Veľmi dobre napr. pôsobí na tráviacu sústavu. Môžete si ju teda „naordinovať“ pri zažívacích ťažkostiach, pri zvýšenej plynatosti, rovnako ako pri nepríjemných hnačkách. Navyše pomáha s črevnými parazitmi. Na žalúdok a črevá teda pôsobí pomerne výrazne. A to ešte musíme doplniť, že s pomocou saturejky možno lepšie tráviť mnohé ťažké jedlá.

Rastlina však patrí aj medzi tzv. kardiotoniká. Hoci jej účinky v tejto oblasti nie sú nijako výrazne silné, napriek tomu znižuje krvný tlak a zvýšenú tepovú frekvenciu (tzv. Tachykardiu). Saturejka zároveň vie tlmiť pocit smädu, pôsobí mierne močopudne a odvar slúži k úľave dýchacím cestám, a to aj pri astme. Okrem vnútorného použitie môžete túto liečivú bylinku využívať takisto zvonka. Týmto spôsobom možno vyzrieť na mastnú pleť, ale za zmienku stojí predovšetkým lepšie hojenie rán.

Ako využiť saturejku v kuchyni?

Saturejku záhradné možno v kuchyni používať ako korenie, pretože je veľmi aromatická a niektorým ľuďom chuťovo pripomína korenie. Určite to teda s jej používaním nepreháňajte. Dochutiť s ňou v každom prípade môžete najrôznejšie druhy mäsových pokrmov (vrátane rýb), marinád či rôznych nátierok. Čerstvé listy potom môžu slúžiť k dochutenie šalátov a polievok. A ako už sme spomenuli, z praktických dôvodov sa hodí k ťažkým jedlám alebo k strukovinám.

Recept na čaj zo saturejky: jednu polievkovú lyžicu sušenej vňate zalejete horúcou vodou. Po 5 minútach scedíte a máte hotovo.

Pestovanie saturejky záhradnej

Ako už druhový názov rastlinky napovedá, saturejku možno pestovať na záhrade, ale darí sa ju aj v interiéri či na balkóne. Vzhľadom k tomu, že pochádza zo Stredomoria, má rada slnečné a teplé miesta, ktoré by navyše mala byť chránená pred silný vetrom. Ideálnym obdobím na vysiatí je jar, pričom bylina preferuje ľahšie pôdy s vysokým podielom humusu. Saturejku by ste mali vysievať riedko a potom vám bez problémov vyklíčia zhruba za dva týždne. Žať možno v období kvitnutia, teda najmä v priebehu letných mesiacov.

Zdieľanie príspevku cez sociálne siete:

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*