Škorica: korenie s vynikajúcimi liečivými účinkami

Škorica je korením, ktoré pochádza zo škoricovníka. Jedná sa vlastne o aromatickú kôru, a to najmä z dvoch druhov tohto stromu – škoricovníka ceylonského (Cinnamomum zeylanicum) a čínskeho (Cinnamomum cassia). Už z toho je zrejmé, že pochádza z tropických oblastí Ázie. Dlhodobo je však známa aj v našich končinách. Škorica nachádza uplatnenie predovšetkým ako korenie, menej už sa však vie o ich liečivých účinkoch a možnostiach ďalšieho využitia. V našom článku sa preto zameriame na všetky tieto aspekty.

Liečivé účinky škorica – škorica ako liek

Možno vás prekvapí, že škorica má skutočne mnoho pozitívnych účinkov, a to najmä vďaka vysokému obsahu silíc. Kladne pôsobí napr. na zažívanie a znižuje hladinu cholesterolu. Ďalej zabraňuje vzniku krvných zrazenín (vďaka schopnosti riediť krv) a celkovo pomáha krvnému obehu. Podieľa sa tiež na úspešnej liečbe kožných infekcií. Okrem toho zvyšuje mozgovú aktivitu a má dezinfekčné a antibiotické účinky. Spomenúť musíme aj pozitívny vplyv na obranyschopnosť organizmu a jej užívanie sa odporúča aj pri prechladnutí a chrípke.

Vzhľadom ku kladnému účinku na trávenie, škorica prispieva k chudnutiu. Podľa niektorých štúdií navyše pomáha pri liečbe niekoľkých druhov rakoviny. Navyše sa jedná o účinný antioxidant a zároveň dodáva energiu. Čo sa týka vedľajších účinkov, niekedy môže spôsobovať alergické reakcie. Konzumovať škoricu vo väčšej miere by rozhodne nemali tehotné ženy. A ak užívate inzulín či lieky na riedenie krvi, mali by ste pravidelný príjem škorice konzultovať s lekárom.

Škorica ako nepostrádateľné korenie

Ako korenie má škorica pestrú škálu využitia, a to predovšetkým pri príprave sladkých jedál, tzn. dezertov, tort či pokrmov s čokoládou. Výborná je tiež v kombinácii s rôznymi druhmi ovocia. Pridáva sa tiež do čajov, žalúdočných likérov a samozrejme je súčasťou populárneho „vareného vína“. V mnohých svetových kuchyniach (napr. V ázijskej, arabskej či španielskej) sa navyše používa aj k mäsitým pokrmom. Dodajme, že zvýšených účinkov škorice dosiahnete, skombinujete ak ju s medom.

Ďalšie využitie škorica: okrem liečiteľstva a potravinárstvo nachádza uplatnenie aj v kozmetickom priemysle, a to pri výrobe krémov spevňujúcich kožu či mydiel. Pre svoju jedinečnú vôňu je využívaná aj v parfumérii a často je používaná aj pri výrobe liečiv – upravuje totiž ich trpkú chuť.

Kontrola článku:
Dátum
Článok o
Škorica
Hodnotenie autora
51star1star1star1star1star

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*