Tekvicový olej: žite zdravo a pochutnajte si

Znamenitý zdroj antioxidantov

Tekvicový olej je získavaný lisovaním tekvicových semienok. Nielenže sa hodí na dochutenie rôznych pokrmov, ale zaujme predovšetkým svojimi liečivými účinkami. Obsahuje totiž veľké množstvo účinných látok. Ide o výborný zdroj antioxidantov, nenasýtených mastných kyselín, vitamínov (A, C alebo E), fytosterolov či minerálnych látok (napr. Selén, zinok, horčík a draslík). Spoločne s ricínovým alebo arganovým olejom teda patrí medzi produkty, ktoré by vám doma rozhodne nemali chýbať.

Prečo používať práve tekvicový olej?

Tekvicový olej pomáha zabraňovať starnutie organizmu a navyše je účinnou prevenciou niektorých civilizačných chorôb, a to najmä srdcovo-cievnych chorôb. Zároveň znižuje hladinu cholesterolu v krvi. Zabraňuje aj problémom s prostatou a vie pomôcť s liečbou tejto mužské pohlavné žľazy. Podľa niektorých zdrojov je tiež prevenciou vzniku istých druhov rakoviny. Nemenej zaujímavé sú aj jeho protizápalové účinky a pozitívny vplyv má aj na močovú sústavu. Vzhľadom na to, že dokáže zlepšovať náladu, odporúča sa aj pri psychických problémoch. Posilňuje tiež imunitu, zlepšuje trávenie a dodáva organizmu energiu.
Pre ženy sa jedná o výborný prostriedok k väčšej pohode v období menopauzy, pretože pôsobí kladne na sprievodné negatívne symptómy. Naviac umožňuje aj vonkajšie použitie, keď má pozitívny vplyv na pleť. Osvedčil sa napríklad v období tehotenstva, pretože účinne zabraňuje vzniku strií. Aj z týchto dôvodov je súčasťou mnohých kozmetických prípravkov. Nie sú pritom známe žiadne vedľajšie účinky tekvicového oleja, takže ho môžu konzumovať ako tehotné ženy, tak deti.

Tekvicový olej na dochutenie pokrmov

Tekvicový olej má hustejšiu konzistenciu a disponuje jemnou orieškovou chuťou. Hodí sa preto k najrôznejším jedlám. Ak chcete teda jesť zdravo a zároveň si pochutnať, jedná sa o perfektnú voľbu. Odporučiť ho môžeme napr. K rozličným druhom šalátov alebo k cestovinám. Využitie je však možné aj pri príprave nátierok, krémovejšia polievok, ovsené kaše či palaciniek. Hoci teda nie je znalosť tekvicového oleja zatiaľ všeobecne rozšírená, je veľmi pravdepodobné, že sa to v najbližšej dobe zmení.
Odporúčame: olej z tekvíc je určený najmä na použitie za studena. Rozhodne teda nie je vhodný na vyprážanie ako niektoré ďalšie druhy olejov.

Kontrola článku:
Dátum
Článok o
Tekvicový olej: žite zdravo
Hodnotenie autora
51star1star1star1star1star

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*